Investiţiile străinilor în ţara noastră au scăzut cu trei sferturi faţă de acum doi ani, însă interes încă există. Asta chiar dacă ei trebuie să respecte unele restricţii şi nu pot fi proprietari pe terenurile aferente clădirilor.

Bugete bine stabilite

Alexandru Petrescu, Managing partner Esop Consulting

sursa:adevarul.roCetăţenii străini sunt de regulă de două tipuri. În primul rând, cei interesaţi de achiziţionarea unui spaţiu pentru nevoile proprii, care lucrează pentru o perioadă mai mare în cadrul unei companii de aici.

Ei caută de regulă apartamente sau vile nou construite, în zone exclusiviste, de genul Primăverii, Herăstrău, Pipera. Suprafaţa şi numărul de camere diferă în funcţie de dimensiunea familiei, însă de regulă este vorba de proprietăţi cu arii peste medie, de minumum 150 de metri pătraţi în cazul apartamentelor, respectiv de peste 200-250 de metri pătraţi în cazul vilelor.

Alt doilea tip de cetăţeni străini ce fac achiziţii în România sunt cei care vizează investirea cât mai eficientă a unor sume de bani, mulţi dintre aceştia având un bogat palmares de astfel de plasamente în mai multe ţări din regiune. O mare parte vizează prioritar achiziţia de imobile vechi, de patrimoniu sau cu o arhitectură interbelică deosebită, plasate în zone ultracentrale, proprietăţi care sunt într-o bună măsură neglijate de investitorii locali. Deosebit de active în această zonă sunt persone din Grecia sau Italia.

În ceea ce priveşte bugetul, acesta variază în cazul celor ce achiziţionează pentru folosinţă proprie între 200.000 şi 400.000 de euro. În cazul celor ce achiziţionează drept investiţie, bugetul poate fi între 500.000 şi trei milioane de euro. Cetăţenii străini pot deţine proprietăţi în România în principiu în nume propriu, însă nu şi terenul aferent acestora. Din acest motiv, majoritatea achiziţiilor sunt realizate în numele unei companii constituite pe teritoriul românesc, deţinută de cetăţenii străini.

Companii cu scop unic

Ilias Papageorgiadis, CEO Real Estate More Services

În trecut cetăţenii străini se interesau de orice tip de proprietăţi în România. Acum, interesul acestora este mai mic cu 70-80% decât în urmă cu doi ani. Toată lumea caută azi oportunităţi. În principiu avem patru categorii de investitori străini activi pe piaţă. În primul rând fonduri de investiţii care sunt în căutare de proprietăţi generatoare de venituri. Targetul lor sunt activele de clasa A, clădiri de birouri, unităţi de retail, chiar şi malluri cu randamente mari.

O altă categorie este reprezentată de investitorii care caută proprietăţi generatoare de venituri. Targetul lor este constituit din spaţii comerciale în amplasamente de top şi clădiri mai mici. Se mişcă repede, au de obicei bani lichizi şi cer dis­counturi serioase. A treia categorie sunt cei care au ca ţintă oportunităţile în sectorul rezidenţial de lux. De obicei trăiesc în România şi cunosc piaţa destul de bine. Au o zonă anume asupra căreia se concentreză şi doresc să cumpere proprietăţi care aveau în trecut un preţ de aproximativ 4.000 - 6.000 de euro pe metru pătrat şi pentru care oferă acum preţuri mai mici, în jur de 2.000 de euro pe metru pătrat.



Sursa

16 March 2010