În ultimii trei ani, preţurile terenurilor din localităţile judeţului Ilfov au scăzut în medie cu 40-50%, iar proprietarii sunt dispuşi să negocieze.

17224-11_terenuri_evz_d9f45e96d5.jpgSegmentul terenurilor, în opinia agenţilor imobiliari, a fost cel mai afectat de ieftiniri în perioada 2009-2011, astfel că unele din fostele aşa-zise "paradisuri imobiliare" vin astăzi cu oferte care, în urmă cu trei ani, păreau o glumă pentru proprietari.

La Corbeanca, spre exemplu, una dintre cele mai vânate zone în perioada de boom imobiliar, preţurile terenurilor sunt, în prezent, mai mici cu aproximativ 40% faţă de valorile înregistrate în 2008, potrivit agenţilor imobiliari din zonă. De pildă, cei interesaţi pot achiziţiona aici un teren parcelabil, aflat lângă lac, cu acces la utilităţi şi suprafaţa de 2.000 de metri pătraţi, la un preţ de 45 de euro pe metru pătrat, uşor negociabil.

Oferte multe găsim şi în localitatea Baloteşti, unde preţul mediu al te renurilor a scăzut semnificativ de la o lună la alta. Aici, un teren cu suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi, împrejmuit cu gard din beton, cu cadastru şi intabulare, cu acces la utilităţi, localizat în zonă rezidenţială şi cu acces pe drum asfaltat, se vinde la un preţ de 46 de euro pe metru pătrat, însă proprietarul este dispus să mai scadă din preţ.

Pe de altă parte, cei care se gândesc să cumpere o proprietate în comuna Chitila au la dispoziţie oferte precum un teren cu suprafaţa de 375 de metri pătraţi, cu toate utilităţile, la un preţ de 25.000 de euro.

La ieşirea spre Giurgiu, mai exact în localitatea 1 Decembrie, găsim parcele de 800 de metri pătraţi, de asemenea cu acces la toate utilităţile, la un preţ de 8.900 de euro.

Oferte pentru dezvoltări imobiliare

Persoanele care doresc să demareze afaceri în zona de imobiliare şi care se află în căutarea unor terenuri cu suprafeţe mari au de unde alege, deoarece numărul de oferte pe acest segment este cu 50% mai mare decât cel înregistrat în urmă cu trei ani, ne-a spus Daniel Zamfirescu, expert imobiliar.

În Popeşti-Leordeni, un teren cu suprafaţa de 20.000 de metri pătraţi, parcelabil, cu acces la utilităţi, are un preţ de vânzare de 29 de euro pe metru pătrat, din care proprietarul este dispus să mai scadă.

De asemenea, în zona Prelungirea Ghencea, o parcelă de teren cu suprafaţa de 11.000 de metri pătraţi, cu acces la reţelele de gaze, apă, curent şi canalizare, se vinde la un preţ de 30 de euro pe metru pătrat, preţ negociabil.

Oferte sunt şi pentru zona Jilava, acolo unde un teren cu suprafaţa de 4.000 de metri pătraţi se vinde cu 15 euro pe metru pătrat.

Cine mai cumpără în prezent

Tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani reprezintă majoritatea celor care se orientează către achiziţia de terenuri în această perioadă, ne-a spus Ovidiu Stan, manager al agenţiei imobiliare Ideal Casa.

"Tinerii încep să-şi schimbe opţiunea, preferând, în locul apartamentului de bloc în oraş, un teren care să le permită construirea, în timp, a unei locuinţe aşa cum îşi doresc", precizează acesta.

Bugetele alocate de cumpărători sunt cuprinse, în medie, între 15.000 şi 30.000 de euro, dacă vorbim de terenurile destinate uzului unifamilal, şi 45.000 şi 125.000 de euro în cazul investiţiilor ce urmează să fie exploatate comercial şi industrial.


Sursa

23 March 2011