Cu 60.000 euro, astăzi, poţi cumpăra în Bucureşti un apartament spaţios cu două sau chiar trei camere, într-un imobil nou, aflat în zone bune ale oraşului, cum ar fi, de exemplu, cartierul Bucureştii Noi. Dacă privim în urmă cu doi ani, banii erau suficienţi pentru cel mult două camere într-un bloc vechi în aceeaşi zonă.

14810-149932-cumpara1.jpgUn buget de 60.000-80.000 euro este suficient pentru a cumpăra o locuinţă bună în Bucu­reşti, în această perioadă, spun specialiştii imobiliari. „Pentru cei care încă nu s-au decis să achiziţioneze o locuinţă, dar şi-au bugetat-o la 60.000-80.000 euro, e bine de ştiut că au de ales între o garsonieră în zonele ultracentrale, cum ar fi Unirii, Universitate, Romană, apartamente cu două camere în zonele din centrul Bucureştiului, spre exemplu Iancului, Tineretului, Rosetti, sau chiar trei şi patru camere în cartiere precum Dristor, Titan, Drumul Taberei, Sebastian. În cartiere precum Rahova, Berceni, Apărătorii Patriei le mai pot rămâne bani şi de o maşină", susţine Răzvan Muntean, managerul portalului Imopedia.ro

„Ce poţi cumpăra cu un buget de 60.000-80.000 euro? Vă dau câteva exemple, două camere, un tip de apartament foarte cerut de altfel, etaj intermediar, decomandat ca şi compartimentare, în zonele 1 Mai, Moşilor, Ştefan cel Mare, Aviaţiei, Băneasa, 13 Septembrie, Panduri, Tineretului, Vitan, Iancului, Mihai Bravu. Diferenţele de preţ sunt date de nivelul de finisaje, etaj, an de construcţie", spune Mihai Badea, directorul agenţiei imobiliare Imoprest.

Dacă vorbim de construcţii noi, din păcate, în bugetul acesta s-ar încadra doar clienţii care se orientează spre zone mai puţin centrale.

„În zona Bucureştii Noi, apartamentele între 60.000 euro şi 80.000 euro sunt mari, frumoase, decomandate. Mă refer la apartamente noi, cu două camere. Găsim şi apartamente noi, cu trei camere, în spatele parcului Bazilescu, în spatele Bisericii Bazilescu. Bugetul cuprins între 60.000-80.000 euro este unul bun pentru cei care caută locuinţe cu două camere noi, la nişte dimensiuni rezonabile în zona Bucureştii Noi. Puteam găsi acum doi-trei ani apartamente noi în zona Bucureştii Noi la preţuri cuprinse între 60.000-80.000 euro? Nu, nici vorbă. Acum doi-trei ani, preţul era aproape dublu. Iar la banii aceştia găseam garsoniere vechi, cel mult două camere", Cristian Szegvari, agent imobiliar Eurotop Invest.

Odată cu ieşirea din Bucureşti, oferta de locuinţe cu preţuri cuprinse între 60.000-80.000 euro creşte. Potrivit specialiştilor imobiliari, putem să găsim şi locuinţe individuale, dar cu un grad de ­confort scăzut.

„S-au construit multe vile noi în sistem duplex, case lipite, cu loturi de teren aferente construcţiei destul de mici. Deci se găsesc şi construcţii noi. Terenuri în zone centrale şi semicentrale sigur nu găsim la banii aceştia, dacă ne uităm spre zone de la periferie. De exemplu, Fundeni sau Pantelimon, şi mă refer la cartier nu la oraş, acest buget fiind suficient", mai spune Mihai Badea, directorul Imoprest.

„Din analiza căutărilor de pe site-ul Imopedia.ro, peste 55% dintre potenţialii cumpărători îşi pozi­ţioneaza bugetul în intervalul 60.000-80.000 de euro. Cu toate acestea, oferta în acest buget depăşeste cu puţin 20% din totalul ofertei de apartamente de pe ­piaţă", mai precizează Răzvan Muntean, managerul Imopedia.ro

În ceea ce priveşte apartamentele în blocuri vechi, oferim ca exemplu un anunţ Delpi House Imobiliare privind un apartament de 3 camere în cartierul Pantelimon, de 72 mp. bloc construit în 1980, oferit la preţul de 75.000 euro negociabil.

Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei te poţi muta în centru dacă ai un buget cuprins între 60.000 euro şi 80.000 euro. Suma este suficientă chiar şi pentru locuinţe formate din trei camere, căci preţurile locuinţelor din Braşov au scăzut chiar şi cu 50% în ultimii doi ani.

„Oferta de apartamente vechi, care să se încadreze în acest buget, e mare. Locuinţele centrale se pot încadra în acest buget. La 80.000 euro sunt cele mai bune oferte, sunt decomandate, bine poziţionate, sunt şi cu două şi trei camere", explică Aurel Guţă, directorul agenţiei imobiliare Euro Dome Imobiliare din Braşov.

Cine vrea să stea în apartament nou ar trebui să se uite spre zone semicentrale.

„Am putea cumpăra apartamente cu două camere în casă în zona Craiter, zonă semicentrală. La 60.000 euro au 60 mp construiţi, au centrală termică şi sunt la cheie. Se află într-un imobil cu două niveluri, şase apartamente, fiecare apartament are parcare, anul construcţiei 2010. Între 60.000-80.000 euro mai sunt apartamente de două camere în blocurile noi din ansamblul rezidenţial Tâmpa Garden. Spre exemplu, un apartament cu două camere are o suprafaţă de 65 mp plus o terasă de 13 mp şi costă 65.000 euro. Trei camere pot fi cumpărate în intervalul 75.000-90.000 euro în funcţie de etaj şi de balcoane", ne-a declarat Aurel Guţă, directorul agenţiei imobiliare Euro Dome Imobiliare.

Cu o sumă cuprinsă între 60.000 euro şi 80.000 euro, un braşovean poate găsi şi case, în partea veche a oraşului Scheii Braşovului, dar atenţie, acestea sunt vechi chiar şi de o sută de ani şi au suprafeţe mici. Vile noi care să nu depăşească 80.000 euro nu prea găsim în Braşov, nici chiar dacă acceptăm marginea oraşului.

Sibiu

„În Sibiu, central nu prea sunt construcţii noi, sunt ceva construcţii aproape de centru, dar sunt vechi. Putem cumpăra în această zonă apartamente vechi cu două camere în jurul valorii de 60.000 euro. Până la 80.000 euro mai sunt apartamente cu trei şi patru camere care sunt mai de lux. În cazul apartamentelor din vilă, proprietarii cer 80.000 euro. Cu această sumă se poate achiziţiona chiar şi o căsuţă în zona de case a oraşului. Cum arată o astfel de casă? Are două-trei camere, suprafaţă între 250-400 mp", afirmă Sergiu Dordea, director Intermed Casa Sibiu.

Cine are un buget cuprins între 60.000-80.000 euro poate visa la o locuinţă nouă în Sibiu. În acest oraş găsim apartamente cu trei camere la 60.000-70.000 euro. Dacă sunteţi în căutare de teren şi nu dispuneţi de mai mult de 80.000 euro, ocoliţi centrul. Banii nu vă ajung pentru un lot bun. La periferie însă veţi găsi suficiente oferte care să vă încânte, spun specialiştii imobiliari din zona Sibiului.

Târgu Jiu

„Orice agent imobiliar abia ar aştepta un client care să vină cu un buget cuprins între 60.000 -80.000 euro. În Târgu Jiu, am putea cumpăra apartamente cu trei-patru camere în zona ultracen­trală, mobilate, utilate modern. Sunt şi proprietari care cer 100.000 euro, dar nu vor vinde în urmă­torii ani la astfel de sume", apreciază Ruben Drăghici, director de vânzări Domina Imobiliare Group din Târgu Jiu.

Oraşul Târgu Jiu nu excelează la capitolul construcţii noi, sunt foarte puţine şi acelea la periferie.

„Sunt constructori care au făcut o clădire P+1 şi au vândut o garsonieră, două separat. Nu sunt blocuri sau ansambluri rezidenţiale. Tot la banii aceştia sunt case/vile noi începând cu 50.000-60.000 euro lângă oraş şi ajung până la 80.000-90.000 euro. Preţul variază în funcţie de terenul pe care îl au şi de gradul de finisare, pentru că cele mai multe nu sunt la cheie, constructorii au blocat lucrările. Au început în 2006-2007, făcând credite şi acum nu mai au bani să le termine", mai spune Ruben ­Drăghici.


Sursa

3 November 2010