Este interzis ca agentul să ofere consultanță de preț, dacă nu ai contract cu el

Zilele trecute a intrat în Parlament o propunere legislativă ce aduce noi clarificări în domeniul imobiliar. În cadrul emisiunii ZAI la o Cafea, invitații lui Razvan Muntean (CEO - imopedia.ro) au dezbătut pe larg noile prevederi legislative.

Igor Postovanu (REALTOR), Dragoș Vîlceanu (Fondator ABI) și Catalin Prișcorniță (Fondator CEIR) au explicat, de exemplu, care sunt obligațiile unui agent imobiliar față de Terți.

Noțiunea de Terț este introdusă în lege și definește acel consumator (vânzator/cumpărător/chiriaș) ce ajunge întâmplător în relație cu un agent imobiliar, iar între cei doi nu există nicio relație contractuală.

Agentul imobiliar se incadrează în lege sub denumirea de intermediar imobiliar. Conform propunerii legislative aflată acum in Senat, intermediarul imobiliar are față de Terț următoarele obligații:

  1. Obligația de a acționa corect și onest
  2. Obligația de a dezvălui toate faptele și circumstanțele care afecteaza semnificativ valoarea imobilului, care sunt cunoscute de intermediar
  3. Obligatia de responsabilitate pentru fondurile puse la dispoziția intermediarului imobiliar de către Terț și cheltuielile efectuate pentru Tert.

Unele dintre cele mai importante aspecte menționate în propunerea legislativă sunt articolele prin care se interzice explicit intermediarului imobiliar

  1. Este interzis să ofere consultanță privind pretul optim de dobândire sau de înstrăinare a unui imobil, după caz
  2. Este interzis să informeze Terțul despre prețul maxim/minim care ar putea fi acceptat de clientul său
  3. Este interzis să dezvăluie Terțului vreo informație confidențiala despre clientul său, dacă acesta nu și-a dat în prealabil acordul

Deseori se întâmplă să întâlnesc un cumpărător la vizionare și implicit crede că lucrez și pentru el. În cazul acesta eu îî spun: Dragul meu, fii atent ce-mi povestești, că eu trebuie să fiu onest față de tine (să-ți prezint datele proprietății), în schimb îmi este interzis în mod expres să-ți fac o consultanță de prețuri. Cum aș putea să te consult, că eu am de obținut pentru vânzătorul meu cel mai bun preț. Ce ai vrea să-ți spun că prețul afișat e cel mai bun preț? Sau că proprietatea se potrivește cel mai bine nevoilor tale?

Igor Postovanu -REALTOR

26 February 2023