Când stai într-un apartament de două camere cu un copil de aproape doi ani şi încă unul pe drum, spaţiul poate deveni brusc mult prea mic. Să cumperi un apartament mai mare nu este la îndemână pentru nimeni în această perioadă, cu atât mai mult cu cât oricum ai o listă uriaşă de cheltuieli atunci când aştepţi un copil. Andreea şi Thomas Horvath au ales o soluţie atipică: au închiriat apartamentul proprietate personală şi s-au mutat în chirie.

17394-foto.jpgAndreea şi Thomas au cumpărat apartamentul în care stăteau în anul 2007, în plin boom imobiliar. Au plătit atunci, pe cele două camere dintr-un ansamblu rezidenţial din Vitan, aproape 80.000 euro. Acum, acelaşi apartament valorează cel mult 60.000 euro. Tocmai de aceea, atunci când au stabilit că au nevoie de mai mult spaţiu, nu s-au gândit nicio clipă să îşi vândă locuinţa. Ar fi pierdut prea mulţi bani.

„Am început să spunem pe oriunde puteam că ne închiriem apartamentul. Avem mulţi prieteni şi cunoştinţe, aşa că răspunsul a venit destul de repede. Am închiriat unui cuplu în care avem încredere, ştim cu certitudine că nu vor deteriora locuinţa mai mult decât am fi făcut-o noi stând acolo", spune Andreea Horvath.

De fapt, răspunsul a venit atât de repede încât i-a luat prin surprindere chiar şi pe proprietari. Aveau deja clienţi dornici să se mute la ei în apartament, dar ei nu îşi găsiseră încă un loc în care să stea. Căutau un apartament de trei camere într-un ansamblu nou construit, aproape de un parc şi de o grădiniţă.

„Am vizionat zeci de apartamente. Am vorbit cu mai multe agenţii care ne-au prezentat o groază de complexuri rezidenţiale, dar majoritatea în afara Bucureştiului. Nu voiam să fie la periferie. Erau zile în care vedeam câte trei apartamente dimineaţa înainte de muncă şi trei seara, după muncă. Şase pe zi! Iniţial am început cu ideea de a cumpăra unul, deşi ar fi trebuit să facem nişte eforturi... Apoi am zis să închiriem ceva, căci am găsit un apartament într-un bloc nou, unde chiria pe primii doi ani se va capitaliza ca avans şi apoi îl cumpăram. Era bine, pentru că nu ne permiteam să îl cumpărăm din prima", continuă Andreea.

Oferte bune, dezvoltatori neserioşi

Numai că pe cât de tentantă părea oferta, pe atât de neserios s-a dovedit a fi dezvoltatorul. După ce au bătut palma pe preţ, la semnarea contractului familia Horvath a observat că nimic din ce au discutat nu mai era valabil.

Iniţial, chiria era de 500 euro + TVA cu tot cu bucătăria mobilată şi utilată. Apoi a zis că dacă vrem şi bucătăria, trebuie să plătim încă 50 euro + TVA/lună. Dacă nu, o să demonteze tot: aragaz, maşină de spălat vase, chiuvetă, tot-tot. Cu locul de parcare iniţial spunea că e inclus în chirie, apoi a spus că trebuie să plătim 300 lei/lună + TVA. Să nu mai spun că au uitat de prima întâlnire de discuţii, ne-au spus că trebuia să le dăm telefon să le confirmăm că rămâne valabilă data şi ora, când noi am zis de prima dată că rămâne bătut în cuie. Normal că nu am acceptat toate aceste lucruri şi am plecat. Asta s-a întâmplat chiar cu dezvoltatorul proiectului. Apoi am găsit acelaşi apartament la o agenţie imobiliară, deci prin intermediar, cu 100 euro mai puţin şi loc de parcare gratuit. Acelaşi apartament în acelaşi bloc!", îşi aduce aminte Thomas Horvath.

Dar tot răul spre bine, cum spune proverbul. Pentru că doar câteva zile mai târziu, familia Horvath a găsit apartamentul ideal. La trei minute de mers pe jos de un parc, într-un bloc nou, au văzut un apartament de trei camere, 100 mp şi cu o terasă de 30 mp, care îi costă exact 500 euro/lună + TVA. În condiţiile în care apartamentul lor de două camere este închiriat cu 400 euro/lună.

„L-am găsit mergând pe stradă. Am văzut un banner cu apartamente de vânzare şi am zis să sunăm să vedem dacă şi închiriază. Am avut noroc, este apartamentul pe care îl căutam. Dincolo de faptul că arată foarte bine, este chiar lângă parc şi lângă grădiniţa copilului, pe care nici măcar nu a trebuit să o schimbăm, avem şi privelişte la Casa Poporului, la Academia Militară, Patriarhie, Intercontinental, blocul turn de la Victoriei, tot! Iar locul de parcare e inclus în preţ", spune Thomas Horvath.

Sunt şi aici câteva probleme, dar minore. Blocul este pe jumătate locuit, ceea ce aduce costuri mai mari. Apartamentul este pe colţ şi la ultimul etaj, deci cu trei pereţi în exterior, iar dedesubt nu locuieşte nimeni. Asta înseamnă costuri ami ridicate la încălzire.

„În primele două săptămâni am consumat 247 mc gaz, adică aproximativ 250 lei. Dincolo plăteam 50 lei. Dar apoi am cumpărat termostat ambiental, iar preţul a scăzut la 70 lei", subliniază Thomas.

Restul amenajării a costat în jur de 4.000 euro. Apartamentul a venit gol, a fost nevoie de tot, de la dormitoare la dressing şi bucătărie sau electrocasnice. Şi de această dată, chiria se capitalizează ca avans. După primii doi ani de locuit acolo, familia Horvath va decide dacă va cumpăra şi acest apartament.

6 April 2011