Preturile locuintelor, fie ele case ori apartamente, sunt in aceasta perioada cat se poate de tentante. Chiar si asa, putini sunt cei care dispun de toata suma de bani pentru a-si cumpara locuinta pe care si-o doresc. Vezi ce locuinta iti poti cumpara cu salariul tau.

15276-slide_203836_2959.jpg500 euro: Salariul minim admis

Pentru toate ofertele facute am luat in calcul un credit ipotetic pe 30 de ani, cu un grad de indatorare de minimum 31%.

Cel mai mic salariu luat in calcul este de 500 euro

Cele mai multe banci ofera, pentru acest salariu, un credit care variaza in jurul sumei de 32.000 euro. Asta inseamna o rata lunara de 250 euro. Unele banci vor oferi insa o suma mai mica din cauza faptului ca prefera ca potentialul client ca ramana cu o suma mai mare din venituri dupa plata ratei lunare, pentru ca astfel el traieste mai bine si nu intarzie cu restituirea imprumutului.

32.000 euro poate parea o suma imposibila pentru a cumpara un apartament, insa exista oferte pe piata, atat din categoria locuintelor nou construite cat si din blocurile vechi. Este vorba in principal despre garsoniere, in general cu suprafete mici. Daca sunt construite in ansambluri noi, atunci ele se situeaza cel mai probabil in zonele periferice ale capitalei.

Ce locuinta iti poti lua cu un salariu de 1.000 de euro

Pentru un salariu de 1.000 de euro, respectiv de 4.300 lei/luna, bancile sunt in general dispuse sa acorde un credit de circa 76.000 de euro.

Din nou, aceasta suma depinde atat de cumparator cat si de banca, pentru ca rata lunara pentru 76.000 euro este de 650 euro, ceea ce inseamna ca potentialul client ramane cu doar 350 euro pe luna pentru a trai. In conditiile in care clientul obisnuia sa traiasca inainte de acest credit cu 1.000 euro pe luna, probabil ca va fi foarte greu pentru el sa isi ajusteze modul de viata la 350 euro/luna. In consecinta, unele banci ar putea alege sa ofere un imprumut mai mic.76.000 euro este o suma care permite alegerea dintr-o multitudine de oferte, chiar in zone bune, cu acces facil la mijloace de transport in comun.

In Titan, de exemplu, in complexul Optima, investitorul Be Igloo vinde apartamente de doua camere cu preturi care pornesc de la 52.000 euro. Tot in Titan, dar in ansamblul Armonia, Be igloo vinde apartamente de o camera cu 54.000 de euro.

"Aceste locuinte sunt cautate in general de tinerii activi, dat fiind faptul ca fiecare dintre aceste ansambluri rezidentiale are iesire la metrou si RATB. De asemenea, ele sunt inconjurate de centre comerciale care includ cele mai mari supermarketuri si hypermarketuri din lume, precum si un mall", declara Nimrod Zvik, director de marketing la Be Igloo.

Si unele locuinte din zona Pipera se inscriu in aceeasi categorie de pret. Be Igloo vinde studiouri in My Dream Residence Pipera cu 57.450 euro.

Pentru cei care reusesc sa negocieze mai bine cu banca si pot obtine o suma mai mare, pot gasi o locuinta in Militari, tot intr-o zona comericala. In ansamblul Ten Blocks, Be Igloo vinde apartamente cu 3 camere care costa 88.000 de euro.

"In momentul de fata, majoritatea clientilor acceseaza creditul Prima Casa (85-90% din clienti). Noi ne facem treaba repede, ma refer la trimiterea documentelor proprietatii catre banca, etc. Creditele cu Prima Casa sunt putin mai dificile deoarece sunt implicate mai multe parti - vanzator, client, banca, fond de garantare, oficiul de cadastru, notar. Dosarul poate sa stea mai mult la banca daca intarzie oficiul de cadastru sau poate sta mai mult la fond.", spune Nimrod Zvik.

Dintre ofertele din blocurile vechi, putem enumera cateva exemple din portofoliul agentiei Vission House: 2 camere in zona Nerva Traian - Unirea, 64 mp, 70.000 euro. 2 camere de 52 mp la Turda, 75.000 euro. O garsoniera in Mihai Bravu, cu o suprafata generoasa - 41mp, costa 50.000 euro.

"Clientii care vin cu banii in mana sunt exceptii. Aproape toata lumea care cumpara acum, la fel ca si in anii trecuti, cumpara cu credit. Dureaza mai mult intregul proces, se complica lucrurile pentru toata lumea, dar pana la urma, este o problema de rabdare. Totul se rezolva. Pentru un credit ipotecar, durata este de 25-30 de zile, iar in cazul Prima Casa, timpul creste pana la 45 de zile.", spune Andrei Rusu, director Vission House.

Ce locuinta iti poti lua cu un salariu de 2.000 de euro?

La un venit de 2.000 euro, banca ar fi dispusa sa asigure un credit de circa 167.000 de euro, bani cu care pot fi alese cu usurinta fie apartamente mari situate in oras sau la periferie, fie o casa pe pamant.

"Casele pe care le vindem noi costa intre 95.0000 si 136.000 euro, cu TVA inclus. Oferim chiar un discount de 10.000 euro la orice casa contractata la 3 luni de la semnarea ante-contractului. Alta varianta pe care o folosim este aceea de rate la dezvoltator, care pornesc de la 600 euro.", declara Alexandru Petrescu, director de vanzari la Green City.

Daca se alege varianta creditului la banca, atunci ratele sunt in jur de 1.200 euro/luna. Cei care vizeaza un astfel de ansamblu rezidential sunt clientii care au varste cuprinse intre 28 si 40 de ani, care prefera linistea, pentru ca Green City are 24 ha de parcuri si spatii verzi, caci este situat pe un fost domeniu al reginei Maria. Chiar daca ansamblul este un oras in sine, cuprinzand totul de la gradinite la cabinet medical, farmacie sau supermarket, cei care se muta acolo au cel putin o masina, caci Orasul Verde este situat la 9 km de Bucuresti.

Un alt ansamblu rezidential in care se pot muta cei care dispun de aceasta suma este Residenz Chitila. Cei care aleg sa se mute acolo scapa de o multime de batai de cap, caci locuintele vin cu parchet triplu stratificat, gresie si faianta import Germania, aer conditionat in 2 camere, obiecte sanitare de cea mai buna calitate si bucatarie deja mobilata. Iar preturile pornesc de la 110.000 euro.

De asemenea, in oferta agentiilor imobiliare exista o multime de oferte care sa se incadreze in acest pret. La Vission House, de exemplu, este scos la vanzare un apartament de 119.000 de euro intr-un bloc construit in 1991. Aartamentul are 4 camere, o suprafata de 100 mp si este in zona Vitan Mall.

Ce locuinta iti poti lua cu un salariu de 3.000 de euro?

O ultima categorie luata in calcul este cea in care sunt inclusi clientii cu salarii de 3.000 euro. Aceast salariu, fie individual sau cumulat pe familie, permite contractarea unui credit de la 255.000 euro cu o rata lunara de 1.800 euro.

Si de data aceasta, suma acordata depinde atat de client cat si de banca. In acest caz, banca poate alege sa ofere chiar o suma mai mare si sa creasca rata lunara pana la 2.000 euro.

Acestia sunt clientii high-class, care pot alege oricare dintre locuintele enumerate mai devreme, dar pot tinti chiar mai sus de atat.

"Atunci cand suma de care dispui se apropie de 300.000 de euro, poti gasi chiar o vila in Cotroceni sau la Unirea, de exemplu. De asemenea, poti cumpara un apartament de inalta calitate in orice zona bine cotata. Pentru o asemenea suma, orice agent imobiliar care se ocupa de acest segment iti poate oferi o locuinta care sa satisfaca exigente inalte.", declara Stefan Nita de la Luxury International.

"Pentru clientii care dispun de aceasta suma, se gasesc intotdeauna apartamentele potrivite. In acest moment, din ofertele noastre care se incadreaza in aceasta suma putem aminti un apartament de 80 mp in Primaverii sau apartamente de 110 mp in Soseaua Nordului, Cartierul Francez, la fantani la Unirea si exemplele ar putea continua.", spune Andrei Rusu, director Vission House.

Dincolo de ofertele bancilor, clientii pot gasi avantaje si daca se intereseaza de finantare direct la dezvoltator.

"Noi ne-am propus sa distrugem mitul potrivit caruia finantarea este mai grea acum fata de 2008. Asadar, oferim conditii de creditare similare in privinta costurilor cu Prima Casa dar fara restrictiile specifice la Prima Casa: credit de 50.000 euro - rata lunara de 300 euro sau credit de 100.000 euro cu rata lunara 600 euro. Sunt oferte speciale pentru Green City, obtinute prin partenerii nostri de creditare.", spune Alexandru Petrescu, director de vanzari la Green City.

In concluzie, oferte exista pe piata pentru fiecare. Provocarea este in gasirea bancii potrivite care sa finanteze conform nevoilor individuale ale clientilor. si chiar daca acest lucru este poate greoi in acest moment, el este departe de a fi imposibil.


Sursa

23 November 2010