Majoritatea celor care se gândesc să facă achiziţii la preţuri cât mai mici în această perioadă privesc în primul rând spre Capitală. Cu toate acestea, nici proprietăţile de calitate din celelalte mari oraşe ale ţării nu sunt de neglijat.

Ce investiţii pot face în provincie?Perioada de recesiune economică a dus la o reaşezare semnificativă a preţurilor nu doar în Bucureşti, ci şi în provincie. Clujul nu a fost ocolit de valul de ieftiniri.

„Aici, valoarea de tranzacţionare a proprietăţilor a scăzut cu marje cuprinse între 5% şi 50%, în funcţie de amplasament dar şi de segmentul imobiliar.

Pe piaţa rezidenţială, există foarte multe oferte la preţuri bune, începând de la apartamente în blocuri noi, până la locuinţe în construcţii mai vechi, dar şi case".

Foarte atractive sunt ofertele de apartamente noi, ce acoperă o plajă destul de largă de posibilităţi. Locuinţele de una şi două camere se încadrează în condiţiile stabilite de programul Prima Casă.

În acelaşi timp, unităţile locative de până la trei camere pot fi achiziţionate şi cu TVA de 5%, în cazul în care cumpărătorii îndeplinesc condiţiile prevăzute în Codul Fiscal.

Oportunităţi pot fi identificate şi pe segmentul spaţiilor comerciale, de birouri sau pe piaţa terenurilor. În acest din urmă caz, există oferte foarte atractive de parcele pretabile pentru dezvoltări industriale, în suprafeţe foarte mari.

Un exemplu în acest sens este un teren de 30 de hectare, cu ieşire la drum european, perfect plan.

Lotul este ideal pentru un parc logistic, iar preţul este de trei euro pe metru pătrat. Un avantaj al unei asemenea proprietăţi este apropierea de utilităţi.

În această perioadă, oferte interesante de terenuri pot fi identificate şi în zonele „bune". În zona semicentrală, un lot de aproape 1.400 de metri pătraţi poate fi achiziţionat la un preţ de 275 de euro pe metru pătrat. Un astfel de teren poate fi utilizat pentru dezvoltarea unui imobil de birouri, a unei pensiuni sau a unei vile de lux.

 

 

 

 

 

Sursa

7 July 2009