Prăbuşirea pieţei imobiliare din China este inevitabilă, atenţionează analiştii instituţiei japoneze Nomura, în cel mai recent raport. În anii trecuţi, specialiştii din toate colţurile lumii se întrebau dacă va putea evita China spargerea bulei imobiliare. Însă în prezent, singura întrebare este cât de grav va fi afectată economia ţării şi care vor fi consecinţele la nivel global.

34095-china.jpgÎn ciuda avertizărilor din ultimii ani ale specialiştilor din întreaga lume şi a măsurilor de temperare a pieţei implementate de guvern, bula imobiliară din China a fost de nestăpânit. Există voci care susţin că această situaţie nu putea fi evitată, în contextul în care milioane de chinezi se mută în fiecare an în zone urbane. În tabăra adversă se află cei care subliniază că se putea ocoli situaţia actuală, dacă nu s-ar fi promovat politici de creştere economică pe termen scurt sau dacă creditarea ar fi fost mai puţin accesibilă.

  • În anumite părţi ale ţării, stocul de locuinţe a început deja să depăşească cererea. În lipsa unor măsuri de stimulare a tranzacţiilor, piaţa imobiliară ar putea intra în colaps
  • În prezent, sectorul real estate reprezintă între 15 şi 25% din economie, astfel că prăbuşirea acestuia va încetini semnificativ evoluţia Chinei

Numărul locuinţelor aflate în construcţie a scăzut cu circa 25%, potrivit statisticilor oficiale, în timp ce numărul tranzacţiilor a coborât simţitor, de la începutul anului. Drept urmare, preţul locuinţelor s-a micşorat, în special în oraşele de mărime medie sau mică. În plus, finanţarea nu mai este la fel de accesibilă pentru dezvoltatori ca în trecut, astfel că investiţiile imobiliare au scăzut semnificativ, de la începutul anului.

VEZI CUM: Și-au construit chinezii propriul Paris (FOTO)

Provinciile care vor întâmpina dificultăţi în perioada imediat următoare sunt Heilongjiang, Jilin, Gansu şi Mongolia Interioară, potrivit analiştilor Nomura. În aceste zone, în primele luni ale lui 2014, s-a înregistrat o creştere negativă a investiţiilor imobiliare, în timp ce producţia industrială a încetinit simţitor. Spre exemplu, în Heilongjiang, investiţiile imobiliare au coborât cu 25% faţă de anul precedent.

Specialiştii estimează că PIB-ul Chinei va coborî la 6,8% până în 2015, cu mari şanse de a scădea sub 5%. Decăderea sectorului imobiliar  va afecta cu siguranţă partenerii comerciali ai Chinei, companiile din construcţii şi domeniile conexe fiind cele care vor avea cel mai mult de suferit. În aceste condiţii, este de aşteptat ca guvernul de la Beijing să relaxeze politicile monetare şi fiscale în următoarele luni, însă astfel de măsuri vor avea efect doar pe termen scurt. Pe termen lung, va fi nevoie de nişte „ajustări dureroase inevitabile”, concluzionează raportul instituţiei japoneze. 

CITEȘTE ȘI: Prăbuşirea pieţei imobiliare, anunţată de inaugurarea zgârie-norilor

19 May 2014