Vânzarea unei locuințe într-un timp scurt este o încercare destul de grea pentru mulți proprietari. Clienții continuă să fie atenți cu banii lor și nu se grăbesc să cumpere decât dacă dau de o ofertă foarte bună. Sunt însă o serie de greșeli pe care vânzătorii le fac și astfel nu reusesc să atragă cumpărători. Aflați ce greșeli nu trebuie să faceți pentru a putea vinde mai repede.

40997-vanzare_locuinta.jpgNu uitați că prima impresie contează

Țineți mereu cont că este important să prezentați cumpărătorilor o locuință cât mai îngrijită, chiar dacă majoritatea alege să o renoveze în urma tranzacției de vânzare-cumpărare.

Nimeni nu este interesat să cumpere o locuință care arată ca după cutremur sau în care mirosul de mucegai de doboară de la intrare. Eu îmi sfătuiesc mereu clienții să încerce să facă lucruri care ar putea da un aer mai prietenos locuinței” spune Adela Neagu, expert imobiliar.

Nu închideți ușa primului client

Se intâmplă de multe ori ca vânzătorul să găsească un cumpărător serios chiar în primele zile de la postarea anunțului. Acest lucru îi face pe mulți proprietari încrezători. Astfel, ei refuză primul client gândind că la ușa lor va fi coadă de clienți și va putea obține un preț mai bun. Acest scenariu a fost valabil în perioada de boom imobiliar. Astăzi, un client nu trebuie ratat. Asta bineînțeles dacă prețul pe care îl oferă este aproape de cel cerut inițial de vânzător.

Stabiliți atent prețul pentru a nu fi nevoiți să îl scădeți

Situațiile în care clienții se lasă aștepți crează de multe ori panică pentru un vânzător, mai ales dacă acesta are nevoie să încheie repede tranzacția. Astfel, mulți vânzători se aruncă să scadă prețul. O alegere total greșită, avertizează specialiștii imobiliari. Scăderile mici și dese de preț denotă disperarea proprietarului.

Cu cât o proprietate stă mai mult pe piață și suferă modificări de preț dese, cu atât cumpărătorii devin mai dezinteresați. Pentru clienți, este un semnal clar că ceva nu este în regulă cu acea proprietate și nici nu își doresc să o vadă. În loc să tot scădeți prețul, mai bine vedeți cât costă proprietăți similare cu cea pe care doriți să o vindeți și anunțați din start un preț cu 10% mai mic. Cele mai ispititoare oferte sunt cele nou apărute, care au și un preț bun” spun experții imobiliari.

O proprietate NU trebuie să stea prea mult pe piață

Dacă unii proprietari se grăbesc să scadă prețul imediat ce văd că nu au clienți, alții se încăpățânează și nu sunt dispuși să negocieze.  

Cine nu este dispus să negocieze nu are prea multe șanse să vândă repede. Dacă aveți tot timpul din lume pentru a încheia tranzacția atunci este vă puteți permite să fiți rigizi și să refuzați orice negociere” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Dan Pascu, agent imobiliar.

Nu refuzați cumpărătorii cu credit

Clienții care cumpără prin credit, mai ales prin Prima Casă, sunt de multe ori evitați de proprietari. Durează mai mult sau există riscul ca banca să refuze creditul. Totuși, experții în domeniu atrag atenția că s-a cam dus vremea tranzacțiilor imobiliare cu banii cash. Așadar, gândiți-vă de două ori înainte să refuzați un cumpărător care vine cu bani de la bancă.

Agentul imobiliar joacă un rol important

O ofertă bună nu garantează însă succesul într-un timp scurt. Ajutorul unui specialist în domeniu nu este de ignorat. Dar nu orice agent imobiliar vă poate ajuta.

Este important ca agentul imobiliar să fie familiarizat cu zona în care se află proprietatea. Să știe prețul zonei. Să aibă contacte. Asigurați-vă că lucrați cu un agent imobiliar implicat și serios. Alfel riscați să pierdeți timp și bani” susține Dan Pascu, agent imobiliar.

Rezolvați problema actelor din timp

Nu puține sunt situațiile în care proprietarii nu au actele în regulă.

Când vine vorba de acte, cel mai des întâlnim proprietari care nu și-au făcut actele în urma unui divorț sau a unui deces. Acest proces durează destul de mult, mai ales în cazul unui deces, dacă sunt mai mulți moștenitori. Cumpărătorii nu prea sunt dispuși să se lege la cap cu astfel de probleme”  conchide Adela Neagu.

6 November 2016