Case cu două camere, cu un regim de înălţime parter şi o suprafaţă construită de 60,5 mp, respectiv suprafaţă utilă de 47,5 mp. Acestea sunt caracteristicile imobilelor care vor fi construite de către autorităţi în zonele afectate de calamităţile naturale în 2010, conform proiectului tehnic elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care va fi pus la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale cu titlu gratuit.

sursa foto:http://www.impactingorj.comConform programului „Case de locuit în zonele afectate de calamităţile naturale din anul 2010" care a fost aprobat de guvern, instituţiile prefectului vor întocmi o situaţie referitoare la numărul caselor de locuit distruse sau afectate de inundaţii şi vor face propuneri pentru reconstrucţia sau repararea acestora. Apoi, datele vor fi transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care va stabili sumele necesare care vor fi alocate de la bugetul de stat pentru achiziţionarea de materiale, pentru fiecare zonă de autoritate a consiliilor locale din judeţ.

"Suma totală pentru o locuinţă reconstruită, conform acestui proiect, e de aproximativ 39.000 de ron, înainte de procedurile de achiziţie, însă experienţa din anii trecuţi ne arată că, în urma procedurilor de achiziţie, suma devine mult mai mică" a afirmat ministrul Elena Udrea.

Autorităţile vor avea grijă ca atât noile locuinţe, cât şi casele care vor fi reconstruite să beneficieze de apă curentă, electricitate şi gaze naturale. În plus, consiliile locale vor asigura prin obiective de investiţii proprii realizarea drumurilor şi a căilor de acces pentru amplasamentele noi, în cazul strămutării gospodăriilor afectate de calamităţile naturale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Programul „Case de locuit în zonele afectate de calamităţile naturale din anul 2010" prevede achiziţia de materiale pentru reconstrucţia sau repararea în regie proprie de către proprietari sau prin prestatori de servicii şi executanţi specializaţi ai caselor distruse sau afectate de calamităţile naturale. Finaţarea programului se asigură prin bugetul de stat, iar Agenţia Naţională pentru Locuinţe este cea care va achiziţiona, în mod centralizat, materialele destinate reconstruirii sau reparării caselor de locuit distruse sau avariate de calamităţile naturale. Primarii unităţilor administrativ-teritoriale răspund de depozitarea, gestionarea şi predarea către persoanele şi familiile sinistrate a materialelor preluate de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

 

 

 

  

15 July 2010