Un loc de joacă pentru copii, o sală de fitness sau un supermarket deschis până târziu sunt doar câteva dintre facilităţile pe care tot mai mulţi români vor să le aibă în cadrul complexului unde intenţionează să se mute. Într-o perioadă în care orele peste program sunt pentru mulţi dintre noi ceva obişnuit, e extrem de important ca ansamblul rezidenţial în care locuieşti să îţi ofere o serie de facilităţi care să-ţi facă viaţa mai uşoară.

14607-148994-facilitati.jpgPretenţiile cumpără­torilor de locuinţe noi au crescut în ulti­mii ani. Ştiind foarte bine acest lucru, dezvoltatorii imobiliari încearcă să le ofere clienţilor tot soiul de avantaje care să îi atragă şi să îi determine să investească în ansamblul lor. „Clientul de rezidenţial de astăzi nu mai caută doar o proprietate, ci o investiţie. Cei care îşi permit o locuinţă caută un cămin care să le ofere confort şi savoare după o zi de muncă. Asta înseamnă că atunci când te întorci acasă, îţi doreşti să găseşti facilităţile care îţi fac viaţa mai uşoară.", este de părere Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.

„Din analizele noastre reiese că preferinţele cumpărătorilor sunt ierarhizate astfel: preţ, localizarea proprietăţii şi, la final, facilităţile. În cazul în care cumpărătorul are de ales între oferte de la dezvoltatori care sunt poziţionaţi în zone similare şi au preţuri sensibil asemănătoare, atunci se concentrează pe facilităţile pe care le oferă dezvoltatorii.", afirmă Andrew Prelean, CEO South Pacific Construcţii. „Orice facilitate pe care o aduci unui ansamblu îi dă acestuia un plus de valoare. Dar nu trebuie luate ca pe un bonus. Sunt nevoi ale omului modern şi este absolut firesc ca un dezvoltator să răspundă acestor nevoi.", susţine Anca Axente, marketing manager Maple Place.

Facilităţi pentru familiile cu copii

Pentru familiile cu copii, locurile de joacă amenajate sunt foarte importante. Părinţii vor să ştie că micuţii lor au un spaţiu aproape de casă unde se pot juca în siguranţă. „Am construit un parc destinat ansamblului. Am vrut iniţial să fie un spaţiu de joacă pentru copiii mici, dar ne-am gândit că acei copii vor creşte şi vor avea în continuare nevoie de un loc al lor, aşa că am adăugat şi locuri destinate adolescenţilor sau chiar părinţilor. Am pus un coş de baschet, o poartă de handbal, un foişor, băncuţe, astfel încât cine vrea să iasă din casă, să socializeze cu vecinii să o poată face într-un mediu frumos amenajat.", explică Anca Axente marketing manager Maple Place. „Ţinând cont că sunt mulţi copii mutaţi în ansamblul nostru, peste 90% dintre familii au copii, am primit numeroase semnale din partea rezidenţilor pentru a crea o zonă de petrecere a timpului liber care să-i ţină în weekenduri şi în vacanţe pe copii cât mai mult timp afară din casă. De aceea, am planificat ca în 2011 să creăm o zonă de 6 ha unde să existe printre altele următoarele facilităţi: Aquaparc, terenuri de tenis şi fotbal.", ne-a declarat Alexandru Petrescu, director de vânzări Green City. Un alt aspect apreciat de familiile cu copii este prezenţa unei grădiniţe în cadrul ansamblului. Este comod atât pentru părinţi, cât şi pentru cei mici.

Zone verzi

Un părculeţ cu câteva băncuţe, flori şi copaci este bine-venit oricând. Oricine îşi doreşte să aibă aproape de casă un loc unde să poată sta la aer, mai ales în zilele toride de vară.

Pază

Să ştii că în blocul sau în ansamblul de vile în care locuieşti nu intră oricine vrea, când îi pofteşte inima, este cu siguranţă un confort. Ca atare, dacă nu au un sistem performant de monitorizare video, multe dintre ansamblurile rezidenţiale noi au cel puţin un paznic la intrare.

Magazine aproape de casă

Deoarece multe ansambluri rezidenţiale sunt la marginea oraşelor, cumpărăturile pot fi uneori o problemă. De aceea, prezenţa unui magazin de unde să poţi cumpăra o pâine sau o apă, de exemplu, reprezintă o facilitate care contează.

Sală de fitness, piscină

Poate părea un moft pentru unii, dar să ai un loc aproape de casă unde să poţi face mişcare şi să te relaxezi este un lucru foarte important. Astfel, o sală de fitness, o piscină sau un club spa dau plus valoare unui complex.

Locuri de parcare

Un loc de parcare reprezintă cu adevărat o necesitate. Este foarte neplăcut ca după o zi de muncă, când vii seara acasă, să fii nevoit să dai ture în jurul blocului pentru a găsi un loc unde să îţi parchezi maşina.

Alte facilităţi oferite de dezvoltatori

„Am deschis cabinet medical cu doc­tor de familie, cabinet stomatologic şi farmacie pentru ca locatarii să aibă la îndemână servicii medicale de calitate. În ansamblul nostru funcţionează un restaurant care are şi un serviciu de home delivery până la ora 22:00, existând şi o pizzerie.", mai spune Alexandru Petrescu, director Green City. „De Crăciun, de exemplu, vom pune un brad în parc pe care comunitatea din ansamblul nostru îl poate împodobi. Sunt acţiuni care unesc oamenii. Faptul că le oferi proprietarilor posibilitatea de a se întâlni între ei în spaţii amenajate, să se cunoască, se vor simţi mai legaţi de acel loc.", este de părere Anca Axente marketing manager Maple Place.

Atenţie! Facilităţile costă!

„Toate facilităţile pe care le găsim într-un ansamblu rezidenţial costă! Au existat şi vor exista situaţii în care oamenii nu conştientizează ce implică aceste facilităţi. De exemplu, într-un ansamblu din Pipera, accesul la piscină, paza, curăţenia şi alte facilităţi se ridică la peste 600 lei/lună. Pe lângă acestea, mai trebuie puse la socoteală şi costurile de întreţinere. Este un subiect delicat, dar trebuie luat în calcul!", atrage atenţia Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.


Sursa

27 October 2010