Cand cumparati o casa/un apartament sau va propuneti sa faceti asta va ganditi, cel mai probabil, ca faceti o investitie. Mai exact, o buna investitie. Pana in 2007-2008 imobiliarele erau printre cele mai cautate active si se calificau, fara rezerve, pe lista celor mai bune investitii.

sursa:romanialibera.roDupa caderea pietei, perspectiva unora dintre cumparatori s-a modificat chiar dramatic. Dintr-un activ care trebuia sa aduca bani achizitia s-a transformat, pentru ultimii intrati in piata, intr-un pasiv care le-a pus pe umeri datorii tot mai greu de dus.

Intr-o carte care l-a facut celebru, Robert Kiyosaki explica dezarmant de simplu doi termeni straini pentru majoritatea oamenilor obisnuiti, dar intens folositi in jargonul lumii afacerilor: activul si pasivul.

Activele, spune autorul best-seller-ului "Tata bogat, tata sarac" (aparuta si in romaneste la editura Curtea Veche), sunt cele care iti baga bani in buzunar. Pasivele sunt cele care ti-i scot.

Ca sa explice in termeni practici diferentele, el foloseste exemplul casei - achizitie considerata esentiala de majoritatea covarsitoare a oamenilor obisnuiti. Afirmatia sa, provocatoare, este ca o casa nu este un activ. "Daca eu si sotia mea ar urma sa cumparam o casa mai mare si mai frumoasa ne-am da seama imediat ca n-ar fi vorba de un activ, ci de un pasiv, avand in vedere ca ne-ar scoate si mai multi bani din buzunar", scrie Kiyosaki.

Lista argumentelor cu care isi sustine afirmatia e construita chiar cu lucrurile care scot banii din buzunar: ipoteca, impozitele, asigurarile, intretinerea casei. Daca toate acestea sunt acoperite doar din salariu sau, mai greu, de la salariu la salariu, riscati sa ramaneti toata viata o familie indatorata.


 

Sursa

22 January 2010