Vilă în zonă centrală, foarte bună, preţ sub 150.000 Euro! Asta caută bucureştenii care vor să îşi cumpere o casă în Capitală.

Pretenţiile sunt însă prea mari, spun specialiştii imobiliari. E criză, dar niciun propietar nu ar da o casă în Avitorilor, spre exemplu, la un preţ de nimic.

Scăderea preţurilor locuinţelor i-a făcut pe unii bucureşteni să spere la mai mult. Dacă acum câţiva ani cu 150.000 Euro te gândeai un apartament cu două camere în zona Domenii, astăzi, la banii ăştia, unii vor să cumpere o vilă întreagă.

Nu de aceeaşi părere sunt şi proprietarii. Aşa se face că în prezent piaţa caselor din Capitală este dezechilibrată. Majoritatea bucureştenilor caută proprietă sub 150.000 de euro, iar în piaţă cele mai multe case (76%) depăşesc valoarea de 150.000 de euro, potrivit datelor Imopedia.ro.

"Nimic nu te impiedică să speri, însă casă/vilă ca produs imobiliar în Bucureşti, este foarte greu de găsit sub valoarea de 150.000 EURO. La case, pe lângă preţul construcţiei în sine se adaugă şi preţul terenului aferent, astfel că dacă la un apartament cota de teren care-i revine este de 5 - 20 mp în medie, la o casă cu aceeasi suprafaţă ca cea a apartamentului comparat, suprafaţa de teren în proprietate este cuprinsă, în medie, între 150 şi 300mp" este de părere Costin Spînu, Executive Director Century 21 Business Contact.

"Dezechilibrul este creat de precauţia oamenilor de a se mai hazarda în contractarea de credite, plus că cei care doresc să cumpere aşteaptă încă scăderi ale preţurilor" adaugă Otilia Negulescu, Consultant imobiliar RE/MAX Bastion.

Despre zona pe care o preferă bucureştenii care vor să-şi cumpere o casă putem spune că cei mai mulţi se uită în această perioadă spre casele din Dorobanţi. La o distanţă foarte mică în topul căutărilor înregistrate pe Imopedia.ro se află zona Domenii/1Mai şi Grădina Icoanei/Dacia.

"Zonele menţionate mai sus sunt predilect populate cu case sau vile, fiind şi unele dintre cele mai scumpe ale Bucureştiului. În aceste zone şi în alte câteva, valorile proprietăţilor au rezistat mai bine, neînregistrandu-se scăderi comparabile cu alte zone mai mărginaşe sau mai puţin atractive, însă ajustarea preţurilor a condus şi aici la deşteptarea interesului celor profilaţi ca fiind potenţialii cumpărători pentru aceste zone.

Trendul pieţelor cu valori mici trag după ele şi celelalte pieţe aşa încât piaţa imobilelor scumpe nu poate să rămână mult în urma celorlalte" susţine părere Costin Spînu, Executive Director Century 21 Business Contact.

"Vile în zone bune s-au căutat dintotdeauna! Aşteptările sunt ca achiziţia să se poata face la preţuri sub nivelul pieţei" ne-a declarat Otilia Negulescu, Consultat imobiliar RE/MAX Bastion.

În topul preferinţelor bucureştenilor se mai află Aviatorilor, Kiseleff şi Cotroceni.


4 May 2010