Scăderea cererii pentru credite ipotecare prin Prima casă în a doua jumătate a anului trecut nu a afectat toate băncile care au participat la schema de garantare, astfel că unele au reuşit să-şi tripleze vânzările faţă de prima ediţie a programului sau să epuizeze plafonul de garanţii primit.

15962-img_credite.jpgBăncile cu acţionariat elen au fost cele mai active pe acest segment. Astfel, Alpha Bank şi Banca Românească s-au menţinut între primele cinci instituţii de credit după valoarea finanţărilor acordate, în timp ce Bancpost şi-a triplat valoarea creditelor acordate, până la 17,9 milioane de euro.

Totodată, finanţările acordate de Emporiki au crescut de aproape şapte ori faţă de prima etapă a programului, banca epuizând întregul plafon alocat pentru 2010, de 6,47 milioane de euro. În prima ediţie, grecii au acordat împrumuturi cu o valoare cumulată de sub un milion de euro în condiţiile în care au demarat vânzările de credite garantate de stat cu o întârziere de câteva luni faţă de restul pieţei.

Millennium Bank, deţinută de cel mai mare grup financiar portughez, a acordat în 2010 credite în valoare de 22,5 milioane de euro prin Prima casă, în creştere cu 10% faţă de anul anterior. Banca a avut alocat un plafon de credite de 30 de milioane de euro anul trecut.

Cele mai afectate de scăderea cererii au fost băncile mari, BCR şi BRD, care au dat anul trecut finanţări cu o valoare de trei-patru ori mai mică decât în ediţia din 2009, chiar dacă s-au menţinut pe primele două poziţii după valoarea cumulată a creditelor vândute. Cele două bănci, care au avut atribuite şi cele mai mari plafoane pentru credite prin Prima casă, au vândut împreună împrumuturi în valoare de 220 mil. euro în a doua ediţie a programului, faţă de peste 600 mil. euro în 2009.

Şi Leumi, o bancă de talie redusă cu acţionariat israelian, a dat anul trecut credite cu o valoare cu 30% mai mică decât în 2009, dar şi-a epuizat întregul plafon alocat de 2,5 mil. euro.


Sursa

11 January 2011