Multe dintre locuinţele pe care creditorii le-au scos la vânzare au ajuns la preţuri rezonabile, iar uneori clienţii sunt dispuşi să "pluseze" substanţial ca să câştige licitaţia, spun specialiştii.

22964-16licitatii_shutterstock_cf57fad94b.jpgBăncile au scăzut, în ultimul timp, preţurile bunurilor executate silit de la clienţi. Aşa se face că apartamente de două sau chiar de trei camere din Capitală la un preţ de 30.000 – 40.000 de euro au devenit ceva obişnuit.

Vânătorii de oferte sunt atenţi, iar adevăratele chilipiruri sau cele care prezintă un interes special pentru cumpărător sunt vândute de la prima strigare.

De exemplu, Banca Transilvania are la vânzare un apartament de trei camere cu o suprafaţă de 65 mp, într-o zonă semicentrală a Bucureştiului, la un preţ de 43.500 de euro.

"O ofertă ca aceasta se vinde, de regulă, la prima strigare, dacă nu are alte probleme", ne-a declarat executorul unei alte bănci.

Mai scad preţurile

Acesta povesteşte din experienţa proprie că s-a ocupat de vânzarea unui teren de câteva mii de metri în comuna Afumaţi, evaluat la peste 200.000 de euro. La evaluare, terenul i s-a părut scump şi s-a gândit că va găsi cu greu cumpărător.

"S-a vândut de la prima licitaţie, la un preţ dublu faţă de preţul de pornire. Cumpărătorul dorea să construiască pe teren o hală, pentru că avea închiriat pentru firmă un sediu unde plătea câteva mii de euro lunar chirie", a spus executorul, angajatul unei bănci de la noi de talie medie.

Pe site-urile BRD, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank sau Alpha Bank pot fi găsite, de asemenea, oferte de apartamente la trei sau patru camere în acelaşi orizont de preţ - 40.000 euro.

Situaţia diferă mult de ce se întâmpla în urmă cu un an, când ofertele bancare erau cu mult peste nivelul pieţei. Una din explicaţiile evoluţiei ar fi că s-a ajuns la acest nivel după o rundă de scăderi, după ce imobilul nu s-a vândut de la prima licitaţie.

De la a doua licitaţie, preţul scade cu 25%, iar începând cu cea de-a treia imobilul poate fi oferit celui care acordă cel mai bun preţ, care trebuie să convină, însă, băncii şi actualului proprietar.

În plus, sunt bănci dispuse să lase mai mult la preţ, dacă debitul pe care trebuie să-l recupereze este mic. Desigur, cu acordul proprietarului. Explicaţia pentru care preţurile rezonabile se regăsesc acum în oferta tot mai multor bănci este, aşadar, cererea slabă: "Cred că încă mai este loc de scăderi", ne-a spus executorul citat mai sus.

Merge şi cu plata în rate

De regulă, achiziţiile se fac cu banii jos. Banca nu are, însă, nimic împotrivă dacă se cumpără prin credit. "În aceste cazuri, trebuie specificat înainte că se doreşte o achiziţie în rate. Clientului i se dă un formular, unde va scrie că va plăti în rate, 10% la participarea la licitaţie şi restul în termen de circa 60 de zile, după ce va obţine banii sub formă de credit de la banca de unde cumpără sau de la un alt creditor", a declarat, pentru EVZ, un executor bancar, angajat al uneia din cele mai mari bănci locale.

CONDIŢIE

Ca să fie cumpărată, locuinţa trebuie să fie "liberă de sarcini"

La polul opus imobilelor care se vând ca pâinea caldă se află cele care stau chiar şi de trei ani la vânzare şi nu au reuşit să-şi găsească niciun cumpărător până acum.

Potrivit celor care se ocupă de vânzări, principalul motiv pentru care un imobil nu se vinde rămâne preţul. Este vorba de acele oferte unde suma de recuperat este mare, iar banca nu îşi permite să cedeze foarte mult la preţ.

Cum "execuţi" fostul proprietar

Foarte greu de plasat sunt şi acele oferte care nu sunt "libere de sarcini, unde există un uzufruct sau un drept de servitute pentru un loc de trecere".

Mulţi cumpărători se tem să achiziţioneze un imobil executat silit, pentru că ar putea avea probleme cu foştii proprietari, care nu vor dori să părăsească locuinţa.

"Actul de adjudecare al imobilului este în acelaşi timp şi titlu de executare, aşa încât noul proprietar nu mai are nevoie de noi demersuri juridice pentru a-l scoate din locuinţă pe fostul proprietar sau pe chiriaşi", a explicat, pentru "Evenimentul zilei", unul dintre specialiştii consultaţi.

Evoluţia preţurilor, la mâna băncilor

În prezent, băncile au în portofolii mii de locuinţe pe care se pregătesc să le vândă. De regulă, un apartament sau un teren stă la vânzare între trei şi şase luni de zile, în medie, potrivit celor care se ocupă de vânzarea acestor bunuri imobiliare.

Evoluţia preţurilor de pe piaţa imobiliară este practic în mâna băncilor, în condiţiile în care mulţi analişti sunt de părere că o scădere sensibilă de preţuri a bunurilor pe care băncile le execută silit ar trage în jos preţurile din întreaga piaţă de profil.

Unii analişti consideră că băncile nu doresc să scadă preţurile tuturor imobilelor din portofolii, deoarece astfel ar crea de partea cererii aşteptări de scădere şi mai accentuată.

Pentru creditele neperformante, deci implicit pentru acelea susţinute de bunuri care acum sunt executate silit, creditorii sunt obligaţi să constituie provizioane usturătoare, care le diminuează profitabilitatea.

 

Sursa

13 January 2012