Cladiri de patrimoniu, vile vechi de zeci de ani, o viziune indrazneata si multa rabdare - acestea sunt ingredientele unor investitii imobiliare mai rare decat apartamentele pe hartie, insa cel putin la fel de profitabile. Sunt investitii pentru cei care cred ca o proprietate este ca o carte de vizita, iar miza nu este profitul, ci unicitatea.

Ce cauta investitorii imobiliari in cladirile istorice?Wall-Street prezinta povestea cladirii Bursei Marfurilor sau The Ark, cum a denumit-o arhitectul Teodor Frolu, fondator si co-manager al companiei de comunicare DC Communication.

Cladirea de 2.500 mp, care a fost construita acum 110 ani si este monument istoric de clasa B, a fost preluata DC Communication impreuna cu agentia Headadvertising in 2006.

In momentul preluarii cladirea era un "pericol public", deoarece timp de 16 ani a fost abandonata. "In 2005, cladirea era un pericol public, cu pomi de sase metri crescuti in cenusa acoperisului surpat de la incendiu (n.r. in martie 1990 cladirea a fost implicata intr-un incendiu).

Fatada de caramida era grav deteriorata, nu atat de vreme, ci de cei care au avut-o in administrare si care nu au inteles ce valoare au aceste ziduri, vechi de 110 ani", isi aminteste arhitectul.

Intre timp, in vechea Bursa a Marfurilor au fost investite 3,5 milioane de euro pentru a aduce-o la stadiul din prezent, de cladire de birouri clasa B.

Astfel, din vechea cladire a fost pastrata doar fatada de sfarsit de secol XIX, cea care ii si da identitatea, contrastul dorit de arhitect (n.r. intre arhitectura de secol XIX si cea de secol XXI) fiind realizat prin utilizarea profilitului (n.r. pereti din profile de sticla).

 

Sursa

6 August 2009