Plexiglasul este un material bine cunoscut celor care şi-au construit sau care şi-au amenajat locuinţa. Totuşi, versatilitatea acestui material îl face să fie prezent în numeroase momente ale vieţii de zi cu zi. De la mobilă şi obiecte decorative, la vitrine şi geamurile avioanelor de război.

32198-statie-autobuz-plexiglas.jpgMotivul pentru care plexiglasul este un material folosit pe o scară atât de largă este legat de faptul el poate fi supus unei tehnologizări intensive. Practic, poate căpăta orice formă îi este necesară clientului. Poate fi opac sau transparent, satinat sau mat, colorat sau incolor, monocrom sau curcubeu. De asemenea, poate fi rezistent la abraziune, rezistent la impact, poate asigura izolare termică şi fonică. Lumina este condusă în material iar difuzia luminii este uniformă. Rezistenţa materialului este garantată pe termen lung: transparenţa, de exemplu, este garantată timp de 30 de ani. Iar dacă există totuşi mici zgârieturi, acestea pot fi reparate prin lustruire cu o pastă specială.

Plexiglasul poate fi folosit pentru pereţii despărţitori

Astfel, pentru clienţii care vor să îşi facă pereţi despărţitori din plexiglas sau balustrade, ba chiar şi obiecte de decor, există plăci extrudate, cu ambele feţe netede şi lucioase, cu transparenţă 92% şi protecţie naturală împotriva radiaţiilor UV. Aceste plăci au o rezistenţă bună la impact, în caz de ardere eliberează foarte puţin fum şi nu formează noxe şi au o rezistenţă crescută la intemperii.

Pentru construcţii, se foloseşte în general plexiglas incolor

Pentru cei cu experienţă în domeniul construcţiilor, cel mai des folosit tip de plexiglas este format de plăcile standard turnate cu absobţie UV. Acestea sunt fabricate în aşa fel încât produsul final să fie unul mai stabil, cu tensiuni interne foarte mici. Astfel, materialul se comportă mai bine la prelucrare mecanică, modelare prin termoformare şi are o rezistenţă sporită la factorii chimici. Acelaşi material este folosit şi pentru piesele de mobilier sau piese tehnice.

Pentru cei care îşi doresc să fie creativi, există soluţii special gândite

Tot pentru piesele de mobilier sau piesele ornamentale, chiar şi pentru obiecte promoţionale, există plăcile solide formate din două sau trei straturi de Plexiglas de diferite culori. Se pot combina plăci transparente şi colorate, într-un număr nelimitat de combinaţii. În funcţie de dorinţa clientului, suprafeţele pot fi mate, lucioase, satinate sau texturate. Personalizarea materialului se poate face cu uşurinţă, pentru că acesta poate fi prelucrat atât prin tăiere cât şi prin găurire, lustruire sau termoformare.

Copertinele se pot face din acelaşi material din care se fac geamurile avioanelor de razboi

Dar acelaşi material care se găseşte în casele fiecăruia sau în magazine, poate fi transformat în aşa fel încât să facă faţă nevoilor unui avion de luptă. În acest caz, plăcile plexiglas sunt uşoare, cu rezistenţă la intemperii şi UV ieşită din comun. De asemenea, materialul destinat industriei aeronautice are o rezistenţă mare la presiune şi fluctuaţii de temperatură, rezistenţă crescută la apă şi întindere. Pentru cei care vor să folosească acasă plexiglasul destinat avioanelor de luptă, îl pot aplica pe post de copertină, de exemplu, sau chiar geamuri.

Geamurile de muzeu, vitrinele şi mobilierul sunt făcute din acelaşi tip de plexiglas

Tot plexiglas vedem şi în cazul vitrinelor de muzeu. Acestea au nevoie de un material care să faţă faţă accidentelor provocate de vizitatori, trebuie să faţă faţă ciclurilor frecvente de curăţare dar, mai ales, trebuie să fie rezistente la spargere, fără să fie afectată transparenţa deplină. Astfel, plexiglasul care se întâlneşte în muzee este rezistent la zgâriere şi la acţiunea substanţelor chimice şi poate fi folosit cu succes şi în case ori birouri, în aplicaţii de protecţie postere şi tablouri, mobilier şi vitrine.

CITEŞTE ŞI: Aceeaşi locuinţă, mai multe camere, cu un efort minim şi costuri reduse

 

 

24 October 2013