Clienţii de Prima Casă au aşteptat cea de-a patra ediţie a programului cu înfrigurare. Mulţi dintre ei au pierdut chiar contracte din cauza amânărilor, dar puţini sunt cei care s-au gândit că există soluţii alternative. Multe bănci au lansat de câteva luni bune credite similare celor Prima Casă, care oferă o sumă mai mare într-un timp mai scurt şi cu mai puţină birocraţie. Totuşi, sunt puţin mai scumpe. IMOPEDIA.ro a făcut o analiză a acestora, cu avantaje şi dezavantaje.

Sursa: incont.roOfertele similare Prima Casă se adresează şi celor care au deja o locuinţă, chiar mai mare de 50 mp. Suma maximă pe ca o poate primi un client prin aceste credite este de 300.000 euro, iar costurile sunt la fel de mici ca şi la creditele Prima Casă. De exemplu, avansul scade considerabil faţă de creditele ipotecare normale, de la 25-30%, spre 5 sau 10%.

CEC Bank de exemplu, are un astfel de credit pe care îl va rula chiar în paralel cu Prima Casă 4. Banca a lansat o ofertă promoţională valabilă până în octombrie anul acesta, cu avans minim de 10%. Creditele pot fi oferite pe o perioadă care ajunge la 35 de ani, iar suma maximă împrumutată este de 100.000 euro sau echivalent în lei. Nivelul costurilor plătite de client este identic cu cel pe care CEC Bank l-a perceput în cadrul programului Prima Casa.

Creditele pot fi acordate în lei şi euro şi presupun o dobândă formată din Robor la 6 luni plus o marja de 1,9%, respectiv Euribor la 6 luni plus o marja fixa de 4%.

Clienţii nu plătesc comision de analiză dosar şi nici evaluarea imobilului, dar suportă, pe lângă dobândă, un comision lunar de 0,04%.

Dobânda anuală efectivă, în cazul unui credit de 50.000 euro sau echivalentul în lei, contractat pe 30 ani, ajunge la 5,86% la euro, respectiv 9,73% la lei.

Raiffeisen Bank, a treia bancă locală, a dezvoltat o variantă proprie de credite ipotecare similare Prima Casă după ce a epuizat plafonul de garanţii alocat pentru cea de-a treia ediţie a programului. Banca oferă credite de 200.000 euro, dar de data aceasta vorbim despre un program care se adresează clienţilor care nu au alte locuinţe mai mari de 50 mp. În plus, acesta mai este valabil doar două săptămâni, până pe 20 iunie.

Creditul "Prima ta locuinţă Raiffeisen" vine la o dobândă de 5,95% pe an la euro, sau 5,55% pentru clienţii fideli ai băncii.

Dobânda este calculată în funcţie de indicatorul Euribor la şase luni plus o marjă de 4,7 puncte procentuale (respectiv 4,3 puncte pentru clienţii cu conturi de salarii). La creditele prin "Prima casă" dobânda ajungea la 4,5% pe an la euro, respectiv 4,01% pe an la lei.
Banca percepe o taxă de evaluare de 90 euro şi un comision unic de 90 euro, astfel că dobânda anuală efectivă ajunge la 6,14% pe an.

ING Bank România a lansat un produs similar încă de când s-a retras din s-a retras din programul "Prima Casă" şi va lansa un produs similar de credite ipotecare, fără garanţia Guvernului, dar cu o dobândă de 6,4% şi o valoare maximă de 80.000. Avansul este însă greu de suportat de mulți clienți - 25%. Venitul pe familie necesar pentru acordarea creditului este de 1.800 lei.

În cazul Bancpost, suma maximă acordată este de 250.000 de euro. Termenul de rambursare al creditului este prelungit de asemenea până la 35 de ani și avansul pe care trebuie sa îl acopere clientul este de 15% din valoarea imobilului. Produsul este disponibil doar în euro, cu o dobândă de Euribor la 3 luni plus 4,95%.

Banca nu percepe comision de acordare a creditului sau de administrare, iar evaluarea imobilului este gratuită. În plus, asigurarea de viață nu este obligatorie, conform băncii.

Portughezii de la Millennium Bank au construit un credit ipotecar ca alternativa la împrumuturile prin programul guvernamental Prima Casă. În cazul lor avansul minim este de 10%, iar marja aplicată peste indicatorul Euribor la trei luni porneşte de la 5 puncte procentuale. Ei au cea mai mare sumă acordată: până la 300.000 euro sau echivalentul în lei.

BCR şi BRD au venit cu credite mai scumpe, pentru perioada dintre ediţia trei şi patru a programului. BRD a impus un avans de 20% şi o dobândă mai mare cu aproape două procente faţă de programul Prima Casă.

BCR a venit cu un avans ceva mai mic, de 15%, dar cu o dobândă tot cu aproape 2 procente mai mare decât cea percepută pentru creditele Prima Casă. Comisionul lunar de administrare al creditului de la BCR este de 7 euro pentru credite mai mici de 20.000 de euro și 17 euro pentru credite de cel puțin de 20.000 de euro. Creditul BCR elimină interdicția de vânzare a locuinței în primii cinci ani, precum și comisionul anual, și nu necesită un depozit colateral. Instituția nu percepe comision de analiză a dosarului.


6 June 2011