Este Prima Casă un program benefic pentru economia României, ori guvernul a riscat de pomană banii contribuabililor, încercând să susţină creditarea şi piaţa imobiliară?

17543-imobiliarexx_86082400.jpgStatul a pus la dispoziţia băncilor garanţii de 1,7 miliarde euro pentru creditele ipotecare din programul Prima Casă în 2009 şi 2010.

Cu aceşti bani au fost tranzacţionate peste 37.000 de imobile, după ultimele estimări. Cifrele oficiale valabile până la 11 februarie arată că s-au acordat 34.858 de garanţii, în valoare totală de 1,42 miliarde euro.

Nu s-a construit aproape nimic...

Doar 10,1% dintre garanţii au ajutat la achiziţia de apartamente construite după 2008 sau aflate în stadiul de construcţie.

Numărul de imobile construite prin Prima Casă este ridicol, fiind încheiate doar 5 contracte pentru finanţarea proiectelor ridicate de la 0 în 2010.

Beneficiile aduse economiei par insignifiante, pentru că nu s-a construit nimic. Mai mult, unii sunt nemulţumiţi de faptul că intervenţia statului cu garanţii a atenuat scăderea preţului activelor imobiliare, din moment ce cea mai mare parte din creditul retail a venit din Prima Casă.

... dar s-au renovat 34.000 de case

Lucian Anghel, economist-şef al BCR - liderul programului guvernamental după numărul de credite acordate -, spune că Prima Casă a făcut banul să circule şi a reuşit să ajute economia pe două trasee: cel al cumpărătorilor şi cel al vânzătorilor.

Pentru că cele mai multe apartamente care au schimbat proprietarii sunt vechi, acestea au avut nevoie şi de renovare, lucru ce a dus la susţinerea indutstriei materialelor de construcţii şi a retailului din această zonă.

"Au fost cumpărate treizeci şi ceva de mii de apartamente vechi. Din cei care le-au achiziţionat, aproape 100% le-au şi renovat. Toate aceste investiţii ţin locuri de muncă", spune Anghel. Acesta dă exemplul retailerului din domeniul materialelor de construcţii şi bricolaj Baumax, unul dintre clienţii corporate BCR, care a deschis 7 magazine între iunie 2010 şi martie 2011, generând astfel în jur de 840 de locuri de muncă, şi are în plan deschiderea a încă trei unităţi în viitorul apropiat.

Anghel spune că fără cerere, de care este responsabilă o parte Prima Casă, nu am fi văzut o creştere a numărului de unităţi. De asemenea, 80% dintre produsele vândute de Baumax sunt locale. "Consumul pentru îmbunătăţirea spaţiului locativ, consum investiţional, nu va inflama deficitul de cont curent", susţine economistul BCR. "Dacă vecinul îşi îmbunătăţeşte gradul de confort, pot să mă întreb ce mă interesează pe mine. Dar el cumpără nişte gresie, faianţă, ţine nişte locuri de muncă (...)Dacă nu găsim meşterii necesari şi cheamă pe altcineva să pună faianţa, e într-adevăr economie gri, dar omul respectiv reuşeşte să consume mai departe fondurile pe care le primeşte în baza muncii pe care o prestează. Sunt nişte rotiţe care se mişcă în economie şi chiar asta trebuie să facem".

1,7 miliarde de euro la vânzători

Cei care au vândut apartamentele au primit în conturi 1,7 miliarde euro, bani disponibil pentru cheltuieli, investiţii sau economisire.

„Pe de altă parte, putem să discutăm ca în contabilitate: active şi pasive. Sunt nişte vânzători care au primit 1,7 miliarde de euro şi care au făcut ceva cu banii. Fie au renovat apartamentul în care stau, fie au economisit, fie au consumat, lucru care se întoarce în economie", spune Anghel.

Acesta spune că programul Prima Casă este cel mai performante dintre cele lansate de guvern şi că statul şi-a asumat cu temei riscurile, raportul cost/beneficiu fiind maxim, spune economistul. "Poţi să creezi şi programe care să fie geniale pe hârtie, dar să nu mobilizeze resurse în economie".

În plus, garanţiile pentru Prima Casă nu generează deficit după standardele europene de contabilitate, iar investiţiile nu poartă dobânzi, spune economistul.

"Vă rog să gândiţi un singur program guvernamental care în termen de doi ani să injecteze 1,7 miliarde euro în economie, fără să fie fie nevoie să finanţezi acea injecţie, fără să fie nevoie să te împrumuţi din piaţă, să plăteşti dobânzi, care nu sunt întotdeauna prea mici, pentru a finanţa acele investiţii".

Cât a pus Prima Casă la PIB

BCR estimează că programul Prima Casă a atenuat contracţia PIB cu 0,2-0,4 pp. Astfel, în loc de o contracţie a PIB cu 1,3% am fi avut 1,5-1,7%.

Programele de acest gen funcţionează bine şi au un impact mai mare atunci când economia evoluează sub potenţial, aşa cum a făcut în ultimii doi ani şi cum o să o mai facă şi anul acesta.

"Astfel de programe au un impact macroeconomic foarte important în condiţiile în care economia este la nivel foarte redus, când scade sau creşte sub potenţial. Dacă economia creştea cu 7%, Prima Casă nu avea acelaşi potenţial. Dacă era în 2007 sau 2008 nu avea acelaşi impact, era mult mai puţin sesizabil. Exact în acest moment avem nevoie de astfel de programe".

Oficialul BCR vede continuarea programului Prima Casă drept un motor pentru economie. Banca estimează că băncile care vor alege să intre în Prima Casă 4 şi să îşi asume jumătate din risc vor da credite de 1,4 miliarde de euro. Aceşti bani vor genera o creştere economică de 0,6 pp pe termen de 5 ani şi 12.000 de locuri de muncă.


Sursa

14 April 2011