Piata spatiilor comerciale din Romania a cunoscut in S2 2011 cel mai inalt nivel din 2008. Daca in anul 2008 au fost inaugurati circa 435.000 de metri patrati de spatii noi, in a doua jumatate a lui 2011 au fost livrati aproximativ 230.000 de metri patrati de spatii comerciale moderne.

23275-cbre-piata-imobiliara-a-spatiilor-comerciale-ce.jpgPotrivit raportului despre piata spatiilor comerciale in Romania in S2 2011, realizat de Marius Ene, Research Manager in cadrul grupului CBRE Romania, Constanta (Maritimo Center), Arad (Galleria), Oradea (Oradea Shopping City) si Craiova (Electroputere Parc) sunt orasele unde s-au livrat cele mai multe spatii comerciale in S2 2011, tendinta pentru 2012 si 2013 fiind de crestere a stocului de spatii comerciale in orase cu peste 180.000 de locuitori.

Retailerii internationali au continuat expansiunea atat in Bucuresti, cat si in provincie. Cei mai activi au fost comerciantii din industria textila precum H&M, marcile Inditex, C&A sau New Yorker, precum si cei din sectorul alimentar intre care Mega Image, Profi, Lidl, Carrefour, Cora sau Auchan.

Printre companiile internationale de renume ce au intrat pe piata locala in ultimele sase luni sunt mentionate New Look si Leroy Merlin. In sectorul de lux, cel mai nou magazin este Valentino, in timp ce Escada si Burberry au anuntat ca vor intra in Romania in 2012.

“Tendinta din 2011 a marilor jucatori din retailul global de a se extinde va continua sa se mentina cel putin pe urmatorul an. Marea surpriza pe care raportul realizat de CBRE o aduce este ca, in pofida crizei economice pe care majoritatea companiilor o simt, piata imobiliara a spatiilor comerciale a cunoscut, in a doua jumatate a anului 2011, cea mai mare crestere din 2008” a declarat Razvan Iorgu, director general CBRE.

Peste doua milioane de metri patrati

Analiza realizata de CBRE Romania subliniaza, de asemenea, tendinta de crestere a cererii de spatii comerciale prime pentru urmatorii trei-patru ani, in principalele orase din Romania, precum Bucuresti, Iasi, Constanta sau Brasov.

In ultimele doua trimestre ale anului 2011, chiria prime a ramas stabila atat pentru spatiile stradale (EUR 70 / mp / luna), cat si pentru centrele comerciale (EUR 50 / mp / luna).

In Romania, stocul de spatii comerciale ce urmeaza sa fie livrat pe piata depaseste doua milioane metri patrati, din care numai 15%, respectiv 314.000 metri patrati, se afla in constructie. Pentru 2012 sunt planificate deschideri precum: Cora Bacau, Bucuresti si Slobozia, Palas Iasi si InterCora Bucuresti.

Totodata, in Capitala, stocul de spatii comerciale analizat in functie de suprafata inchiriabila este format, in principal, din centre comerciale cu suprafete mai mari de 40.000 mp, urmate de cele intre 20.000 si 40.000 mp. Parcurile comerciale au o pondere de 28% din totalul stocului.

In ceea ce priveste tendintele investitionale in S2 2011, Raportul CBRE Romania evidentiaza faptul ca centrele comerciale au reprezentat ponderea cea mai mare din volumul de investitii si anume 79% din totalul tranzactiilor.

 

Sursa

2 February 2012