CB RICHARD ELLIS HOTELS MARKETVIEW Trimestrul 1 2009Performantele hoteliere de-a lungul capitalelor din Europa Centrala si de Est (CEE) au suferit presiuni majore inca din vara anului 2008.

Performantele financiare pentru Trimestrul 1 (T1) asa cum sunt ele compilate de STR Global si TRI Hospitality Consulting dezvaluie un declin continuu al Ratei Medii de Ocupare (RMO).

Nivelurile de ocupare a hotelurilor din Viena pentru T1 2009 sunt cu aproximativ 12.6% mai mici decat in T1 2008. Un factor decisive in acest sens este scaderea numarului de calatori ce sosesc pe aeroportul din Viena, respectiv cu un procent de 14.8% in T1 2009, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Spania, SUA si Italia sunt tarile de unde calatorii au scazut drastic ca numar.

Cu toate acestea, Viena a inregistrat cea mai mica scadere din toata regiunea in ceea ce priveste performantele hoteliere. Trebuie remarcat faptul ca RevPAR (Venit per Camera Disponibila) pentru activele constituite din lanturi hoteliere a inregistrat o mai mare scadere decat piata in ansamblul ei. Totusi, pe masura ce ne apropiem de sezonul de vara si numarul turistilor creste, ne asteptam ca performantele lanturilor hoteliere sa se imbunatateasca avand in vedere ca beneficiaza de puterea brandului, dar si de sistemele de management.

In Bratislava, Budapesta si Praga, nivelul de ocupare in T1 2009 a scazut cu peste 20% in comparatie cu T1 2008 (Bratislava -25.8%, Budapesta -24.1% si Praga -22.9%). Numarul de pasageri de pe aeroportul din Bratislava a scazut cu 30% in primele trei luni din 2009 in comparatie cu aceeasi perioada din 2008, in vreme ce hotelierii din Praga au inregistrat scaderi semnificative ale numarului de vizitatori din Marea Britanie si SUA. Similar, RMO in cele trei orase au scazut in T1 2009 in comparatie cu anul trecut. Adrian Flueck, Analist la CBRE Hotels, adauga: “Hotelurile se confrunta cu un numar redus de vizitatori. Acesti vizitatori, oameni de afaceri sau turisti, sunt mult mai sensibili la prêt. In plus, oferta din aceste orase continua sa creasca si de aceea scaderea RMO nu constituie o surpriza.”

Cel mai drastic declin RMO din T1 2009 a fost inregistrat in Varsovia si Bucuresti (-21.6% si respectiv -23.6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut). In ambele cazuri moneda locala a cunoscut o depreciere semnificativa fata de dolarul American si de Euro. Bucurestiul a inregistrat cea mai mare scadere a nivelului de ocupare din regiune, respective o scadere de 26.4% in comparatie cu T1 2008.

5 May 2009