Noul administrator judiciar al Euro Habitat, consorţiul RVA - BDO, este contestat de către Romania Invest, care are un întreg bloc cumpărat în Planorama.

16069-planorama_2.jpgObosiţi să mai se lupte pentru apartamente, cumpărătorii din Planorama s-au resemnat. Războiul se poartă acum pentru alegerea firmei care să gestioneze afacerile Euro Habitat pe perioada insolvenţei. Majoritatea creditorilor, după ponderea din tabelul de creanţe, a ales săptămâna trecută un consorţiu format din RVA Insolvency şi BDO Conti Insolvency. Mai trebuie ca judecatorul sindic să valideze noul administrator.


Romania Invest prin Bear Projects a susţinut că Adunarea nu a fost legal întrunită. În cazul în care noul administrator judiciar rămâne, acesta va încasa în fiecare lună 4.000 de euro + TVA la care se va adăuga un onorariu procentual din recuperarea creanţelor şi vânzarea de active.

Alegeri şi acuze

Scopul Adunării creditorilor a fost alegerea noului administrator judiciar şi stabilirea banilor pe care ar urma să-i încaseze. Fostul administrator judiciar, Conexpert, nu s-a prezentat.

Cum nu era cine să prezideze şedinţa, preşedintele comitetului creditorilor, reprezentantul Piraeus Bank, s-a oferit să prezideze şedinţa, lucru cu care Bear Projects nu a fost de acord. Aceştia din urmă au invocat şi faptul că Piraeus este în conflict de interese ca preşedinte al Adunării Creditorilor. Tot de conflict de interese a fost acuzată şi firma RVA în acest caz. Asta pentru că - susţin cei de la Bear Projects - RVA nu poate face parte din consorţiu şi nu poate fi desemnat administrator judiciar pentru că societatea de avocatură Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii i-a reprezentat şi aici dar şi în alte dosare de insolvenţă pe cei de la Piraeus. Iar Arin Stănescu, reprezentantul RVA este şi managing partner la casa de avocatură de mai sus. De cealaltă parte, cei de la Piraeus pun afirmaţiile Bear Projects pe seama unei lipse de profesionalism.

Părerea cumpăratorilor simplii a contat prea puţin, ca de obicei. „Au fost patru practicieni în insolvenţă propuşi: pe lângă consorţiul ales au mai fost propuşi RTZ&Partneres şi, din partea noastră, Criss Consult SPRL. Ne-am retras însă propunerea, din motive de putere mică de vot", a declarat Florin Vasile, care a reprezentat mai mulţi cumpărători. Până la urmă, cei mai mulţi creditori au mers pe mâna RVA - BDO.

Creditori principali - acţionarii

Mulţi dintre cumpărători nu sunt de acord cu modul în care s-a întocmit tabelul creanţelor. Printre problemele ridicate se numără aceea că responsabilii de proiect sunt trecuţi în tabel cu sume destul de mari. Asta în condiţiile în care proiectul a ajuns unde a ajuns, cu zeci de oameni păgubiţi de mai mulţi ani. Oricum, datoriile pe care le au de recuperat Piraeus, adunate cu cele ale Bear Project depăşesc 50%. Cu toate acestea, cei doi creditori nu au reuşit să se pună de acord cu alegerea unui administrator judiciar. Mai uniţi s-au dovedit a fi societatea de management a proiectului, Madeley cu Wentril, acţionar al Euro Habitat şi alte firme apropiate dezvoltatorului, chiar dacă adunate au sub 44%. Acestea au votat de asemenea cu consorţiul RVA - BDO.

În cifre aproximative, printre creditorii importanţi figurează Piraeus Bank cu 43 milioane de lei, Bear Projects cu 35 milioane de lei, Madeley cu 28 milioane de lei sau Wentril cu 13 milioane. Firme precum Winson Inc, Avi Naor, Mario Segal şi Nehemia figurează în tabel cu câte aproximativ cinci milioane de lei de recuperat. La acestea se adaugă alte firme şi cumpărători cu sume mai reduse şi şanse şi mai reduse de recuperare.

Poziţia Romania Invest a fost aceeaşi cu a Piraeus până să fie Adunarea Creditorilor. „Total surprinzător, cu o zi înainte de Adunarea Creditorilor, banca ne-a informat că va vota cu consorţiul, împreună cu reprezentanţii debitorilor ansamblului. Ne e extrem de greu de înţeles cum e posibil să desemnezi ca bancă creditoare un administrator judiciar care are sprijinul acţionarilor Eurohabitat şi a afiliaţilor săi", au declarat reprezentanţi ai Romania Invest. Fondul norvegian de investiţii a mai adăugat că urmăreşte să-şi protejeze drepturile, având drept scop numirea unui administrator judiciar independent, care să nu favorizeze pe un creditor în defavoarea altuia.


Sursa

19 January 2011