Firma care-l concesionase pe 49 de ani, SC Queen Investments SRL, platea redevente de 140.000 de euro pe an.

18303-uitare-1.jpgRadu Mazare, primarul municipiului Constan­ta, a afirmat ca doreste sa vanda Cazinoul - unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Romania - dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv in urma cu patru ani. Este al doilea anunt imobiliar pe aceasta tema al edilului de la malul marii, dupa ce anul trecut avansase ideea ca un investitor chinez, care detine cazinouri in Macao, s-a aratat interesat de edificiul ridicat la inceputul secolului XX. Consilierii locali au votat in sedinta de ieri un proiect de hotarare privind constatarea incetarii contractului de concesiune incheiat de administratia locala cu SC Queen Investments SRL. ,,Sunt dispus sa vindem acest Cazinou. Din pacate, varianta cu investitorii israelieni nu a functionat. Au cheltuit cam 2 milioane de euro pana acum cu proiecte, cu plata concesiunii, au cumparat si un teren ca sa faca si un hotel unde sa cazeze eventualii jucatori. Din cauza situatiei economice mondiale care i-a mai zdruncinat putin, din cauza felului si mersului economiei romanesti si a turismului romanesc au zis ca decat sa investeasca inca 5 milioane in Cazinou si sa piarda 7, mai bine inchid si pleaca acasa cu cele 2 milioane de euro pierdute si au renuntat la contract", a explicat Radu Mazare. Acesta a spus ca municipalitatea nu poate sa tina acest obiectiv si ca pana in momentul in care Cazinoul va fi vandut, va fi intretinut, ca sa nu se degradeze.

,,Nimeni nu este interesat"

,,Sa dea Dumnezeu sa vina cineva sa vrea sa il cumpere, sa investeasca in el si sa-l faca functional. Municipalitatea nu poate sa tina cazinouri. Il vindem. Nu stiu cu cat. Or sa spuna evaluatorii, dar nu gasesc pe nimeni. Daca gasiti pe cineva puteti spune public ca Mazare si consilierii vor sa vanda Cazinoul din Constanta. Sa dea Dumnezeu sa-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupa de cazinouri. Pana atunci il mentinem cu banuti putini, cat sa nu cada, sa nu se degradeze. Nu pot sa ma apuc sa fac cazinouri, nici salon de nunti. Pana acum, din cati oameni cu bani cunosc, niciunul nu a fost interesat in a prelua acest simbol al Constantei", a mai spus primarul Radu Mazare.

A costat 1,3 milioane de lei la inceputul secolului XX

Constructia Cazinoului, realizata pe locul actual, a fost inceputa in 1907 si finalizata trei ani mai tarziu, dupa proiectul arhitectului roman de origine elvetiana Daniel Renard. Lucrarile au costat 1.300.000 de lei si au fost platite din bani publici. Pentru a avea o idee cat mai buna despre ce insemna acea suma la inceputul secolului XX, trebuie spus ca, in mai 1902, fiul lui Ion Creanga a concesionat stabilimentul pentru 2.000 de lei pe an. Edificiul ridicat in 1910 n-a fost insa pe placul tuturor. Spre exemplu, diplomatul francez George Oudard, care a vizitat Constanta in 1935, a notat in carnetelul sau de voiaj: ,,Un lucru este deceptionant in aceste locuri primitoare: albul casino, pretentious complicat, al celui mai ingrozitor stil 1900 care incarca tarmul Marii Negre." La 15 august 1910, Cazinoul a fost inaugurat in prezenta principelui Ferdinand, dupa care a fost inchiriat lui Alphonse Hietz, proprietar de restaurante si hoteluri din Bucuresti. Consiliul Comunal a autorizat pe 15 martie 1911 jocurile de noroc, iar localul a fost dotat cu doua mese de biliard si 17 mese rotunde pentru jocurile de carti. In scurt timp, Cazinoul din Constanta a devenit unul dintre stabilimentele cele mai cunoscute de acest gen din Europa, fiind preferat de impatimitii jocurilor de noroc care veneau aici, incognito, din toate colturile lumii.


Sursa

17 May 2011