0-671-2205120604blocurivechiimobiliare_ah03.jpgVreţi să cumpăraţi un apartament cu două camere. Preţurile noilor locuinţe vi se par prea mari. Una dintre soluţii este să vă îndreptaţi către piaţa secundară. Un apartament vechi poate fi soluţia. Dar care este cea mai bună opţiune? Cei mai mulţi dintre cumpărători se îndreaptă către imobilele cu cel mult patru etaje, construite după anul 1977.

Specialiştii spun că apartamentele realizate după cutremurul din 1977 sunt mai sigure din punctul de vedere al rezistenţei seismice, datorită modificării normativelor după care au fost construite.

"În cazul blocurilor construite în anii ‘60-’70, pagubele produse de un eventual cutremur major ar fi depăşi simpla apariţie a unor fisuri sau crăpturi vizibile", spun aceştia. De aceea, cea mai bună opţiune pentru un un cumpărător de apartament vechi, spun agenţii imobiliari, este o locuinţă situată într-un imobil de numai patru niveluri. „Cele mai căutate sunt casele construite după cutremurul după 1977.

Riscul seismic în cazul acestor imobile este mai scăzut. Etajele dorite de clienţi sunt între doi şi şapte, în cazul blocurilor cu 10 niveluri, sau între unu şi trei, în cazul celor cu patru niveluri", spune Valentin Cristea, directorul agenţiei imobiliare Crivalex.

Deşi plătesc chiar şi cu 15% mai mult, cei care doresc să cumpere un apartament vechi aleg blocurile cu patru etaje. Sunt mai solide, şi în cazul unei eventuale revânzări sunt mult mai căutate pe piaţă. „Apartamente similare construite după 1980, dar aflate în blocuri de patru, resprectiv 10 etaje, pot avea suprafeţe locuibile considerabil diferite", afirmă Cristea.

El spune că suprafaţa unui apartament de două camere situat în cartierul Titan, de exemplu, dar în blocuri cu un număr de etaje diferit, poate varia în medie între 52 şi 65 de metri pătraţi. Şi costurile diferă considerabil. „Pentru acelaşi apartament de două camere, în acelaşi cartier semicentral poţi plăti 75.000 sau 90.000 de euro.

Diferenţa este dată în bună măsură de modul în care au fost construite imobilele", spune reprezentantul Crivalex. Aproximativ 80% din blocurile cu 10 etaje, chiar şi dintre cele construite după 1980, sunt construite din plăci. La polul opus, cele de patru etaje au o structură mixtă. Peste cadrele de beton au fost ataşate plăci. Astfel, ele sunt mai uşor de recompartimentat, dar şi mai solide în eventualitatea unui cutremur.

Sursa

26 July 2007