Către o asigurare obligatorie la calamităţi
BBC Romania- 08.08.2005
 

Autorităţile locale sprijină proiectul guvernului de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva calamităţilor naturale. Primarii din oraşe şi comune sunt de părere că oamenii nu ar trebui să aştepte să vină următoarele inundaţii sau cutremure pentru a-şi asigura casa. Asigurarea ar trebui să aibă chiar caracter obligatoriu, pentru că, spun primarii, e spre binele proprietarilor.

Proiectul prevede ca, cel mai probabil începând de anul viitor, asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi a altor calamităţi naturale să devină obligatorie.

Ceea ce nu ar trebui să-i sperie pe oameni, spune Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, pentru că un sistem asemănător funcţionează în domeniul asigurărilor auto:

"Haideţi să ne gândim într-o altă zonă, a proprietarilor de autovehicule. Nu sunt aceştia obligaţi să-şi asigure maşina, indiferent că au sau nu accidente? Trăim cu toţii într-o societate unde nu putem să spunem că unul are un risc şi altul nu. Mai degrabă trebuie să gândim că suntem învăţaţi prost, în sensul că 'a trecut un necaz, las' că n-o mai veni altul'".

Potrivit proiectului, ar urma ca, în cazul în care un proprietar deţine mai multe imobile, acesta să fie obligat să îşi asigure numai domiciliul. Pentru celelalte imobile, asigurarea va fi facultativă.

Emil Drăghici spune că, pentru ca asigurarea obligatorie pentru locuinţe să fie acceptată de proprietari, este important ca prima de asigurare să fie una suportabilă. În plus:

"Va fi cu siguranţă o asigurare în raport de valoarea clădirii respective, deci n-o să plătească fiecare o primă unică, ci va fi o primă diferenţiată pe valoarea şi impozitul care se plăteşte pe clădire. Şi, bineînţeles, şi despăgubirea, tot diferenţiată va fi".

Proiectul de asigurare a locuinţelor este deocamdată în dezbatere - la discuţii participă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Ministerul de Interne, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi reasigurare, alături de reprezentanţi ai administraţiei locale.

Un proiect similar a fost propus în 2002 şi de guvernul Năstase, însă fără succes.

Emil Drăghici crede însă că amploarea inundaţiilor de anul acesta şi pagubele suferite îi vor convinge pe oameni că e mai bine să-şi asigure locuinţa.

În plus, statul nu va mai trebui să recurgă la bani de la buget sau la ajutoare umanitare pentru reconstrucţia caselor distruse.


Gilia Craciun - BBC

8 August 2005