Analiştii imobiliari spun că preţurile la apartamentele din România vor scădea cu 5-15%, pentru că puterea de cumpărare s-a diminuat.

Românii au nevoie de 222 de luni (18,5 ani) pentru a cumpăra un apartament de 60 mp, presupunând că şi-ar putea pune deoparte tot salariul mediu lunar. Pe de altă parte, pentru a achiziţiona acelaşi apartament, bulgarii ar avea nevoie, în medie, de 285 de luni (23,7 ani), iar ungurii, de aproape două ori mai puţin.

Analiştii imobiliari sunt de părere că tot mai puţini români vor putea economisi pentru a-şi cumpăra o locuinţă, iar băncile vor da tot mai greu credite pentru cumpărarea de apartamente. Majorarea TVA, înce-pând din luna iulie, va avea ca efect o reducere a puterii de cumpărare, iar ca urmare preţurile cerute pentru apartamente vor continua să se reducă pe termen mediu şi lung, spun analiştii.

"Cele mai mari scăderi se vor înregistra la preţurile apartamentelor vechi. Este greu de dat o cifră, dar reducerile de preţ nu vor fi de doar 2-3%, ci probabil vor fi de 5-10-15%. La Bucureşti şi în oraşele mari, unde sunt investiţii şi locuri de muncă, ieftinirile vor fi de anvergură mai mică, iar în oraşele mai mici, unde piaţa locurilor de muncă este redusă, reducerile de preţuri la locuinţe vor fi mai mari", consideră Adrian Crivii, managing partner în cadrul companiei de evaluare Darian. Potrivit numbeo.com, cea mai mare bază de date online, preţul pe mp pentru un apartament situat în centrul Bucureştiului este de 1.300 euro, în timp ce pentru unul din centrul Sofiei costul ajunge la circa 1.400 euro.

La rândul lor, consultanţii imobiliari de la Jones Lang LaSalle susţin că, chiar şi fără o legătură directă cu piaţa spaţiilor rezidenţiale, creşterea incertitudinii la nivel macroeconomic şi măsurile de austeritate luate de Guvernul de la Bucureşti marcate prin scăderea nivelului de salarizare în sectorul public vor influenţa în următoarele luni deciziile potenţialilor cumpărători. Aceştia mai preconizează că în Bucureşti, în următoarele luni, puterea de cumpărare va fi "cel mai probabil în scădere", dacă preţul de vânzare va rămâne neschimbat.

 


 


Sursa

23 August 2010