Milionarii oraşului rulează pe autostrăzi în faimoasele BMW-uri, iar berea curge fără sfârşit. Unii vizitatori vin aici pentru pinacotecile de clasa mondială, alţii pentru cumpărături în magazinele de tip boutique pe Maximilianstrasse, iar cei mai mulţi adoră să privească Alpii din depărtare. Dar pentru munchenezi, nu există nu există un loc mai frumos decât Grădina Engleză unde le place să petreacă timpul liber, lăsând deoparte micile supărări zilnice. 

21651-munchen.jpgPiaţa Marienplatz te atrage cu animatorii stradali, cu faimoasele cafenele de pe trotuar şi cu Primăria gotică  Neues Rathaus.

„Planifică vizita pentru prânz, atunci când în turnul primăriei, 43 de clopote (numite glockenspiel) însoţite de marionete mecanice ţin un frumos concert. Primăria Veche găzduieşte un muzeu cu jucării, iar catedrala Frauenkirche, se mândreşte cu Amprenta Diavolului încorporată în podea", declară Ciprian Enea, consultant www.besttourism.ro.

La mică distanţă de aici, este opulentul palat Residenz, evocând cei 700 de ani ai dinastiei Wittelsbach.

„Contemplă operele lui Picasso şi Warhols la galeriile Pinakothek şi ascultă legendele automobilismului la Muzeul BMW . Vei afla amănunte despre tehnologia transportului, despre maşinile vintage şi vei fi spectatorul unor filmuleţe cu motorul bavarian. La showroom-ul BMW World sunt expuse ultimele apariţii pe roţi. Munchenezii se bucură de Grădina Engleză, unde merg pe bicicletă şi stau la soare în timpul pauzei de masă", spune Teodor Călimănescu, manager Europa Travel.

Creaţiile designerilor pot fi găsite pe Bulevardul Maximilianstrasse. Explorează galeriile şi buticurile de la Gärtnerplatz şi Schwabing! Stridiile şi şampania sunt delicatesele pe care le poţi savura la restuarantul Dallmyr, vechi de secole.

Bucură-te de gustul Mese picant-acrişoare

Dimineaţa poţi cumpăra produse proaspete din Piaţa Viktualienmarkt, înainte de a savura Frühschoppen (mic dejunul şi prânzul, combinate dimineaţa târziu).

Pentru un prânz tradiţional bavarez, alege taverna Altstadt care serveşte Weisswurst - cârnaţi de vită cu mirodenii şi muştar dulce sau carne de porc cu varză acră. Specialitatea bavarezilor este excelenta Leberknodlsuppe, o supă cu găluşte picante preparate din făină, pesmet, ficat de vită, ceapă, măghiran şi usturoi.

Cea mai delicioasa friptură se numeşte Spanferkel, adică purcel în lapte, dar merită gustată şi varza roşie dulce-acrişoară pregătită cu mere, stafide, ceapă, cuişoare şi oţet alb. La desert, savurează Kaiserschmarrn (o clătită groasă tăiată felii, cu stafide şi zahar pudră, servită cu compot de prune sau sos de mere) şi Schwarzwalder Kirshtorte (prăjitura cu cireşe din Pădurea Neagră).

Cele mai frumoase experienţe

Socializează la Biergarten

Dacă eşti în Munchen într-o zi însorită de toamnă, alege să petreci câteva ore în grădinile cu bere (Biergarten). Printre favorite, este Biergarten Chinesischer Turm, în Grădina Engleză.

Se estimează că, astăzi, München are cel puţin 400 grădini de bere şi crame. Alimentele, băuturile şi atmosfera pe cinste sunt nelipsite.

Petrece o noapte la Hofbräuhau

Înfiinţată în 1589 de ducele Wilhelm V pentru a satisface setea de la curte, Hofbrauhaus nu este numai o atracţie a oraşului, ci şi cea mai renumită berărie din lume, cu peste 4.000 pentru consumatorii de alcool. Pentru a fi cu adevărat autentic, alege Schwemme, sala istorică considerată inima clădirii Hofbräuhaus. Chelneriţele poartă rochii ţărăneşti bavareze şi aduc cel puţin 10 halbe de bere odată. Covrigii sunt expuşi pe beţe lungi şi ridichiile albe sunt tăiate în spirale.

Drumeţii în Alpii bavarezi

Excursioniştii pot observa o varietate de animale sălbatice, multe sunt specii pe cale de dispariţie. Două dintre cele mai bune zone sunt Vârful Eckbauer şi Parcul Naţional, care se învecinează cu provincia austriacă Salzburg.

Relaxează-te la un Spa bavarez

În Germania, întrebarea nu este dacă vizitezi un centru spa, ci la care dintre ele mergi. Oricare ar fi alegerea ta, în urma unei astfel de experienţe vei aprecia eficienţa şi senzualitatea germană. Cel mai renumit din Alpii bavarezi este Bad Reichenhall, la 135 km sud-est de München.

Oferte de vacanţă

Revelion Austria - Bavaria

-          De la 439 Euro/pers. transport cu autocarul

-          2 nopţi cazare cu mic dejun hotel 3* Budapesta, 5 nopţi cazare cu mic dejun şi cina la hotel Schneeweiss 3* demipensiune în Austria, conform programului, tururi de oraş la Budapesta, Viena, Salzburg; excursie de 1 zi la Munchen, ghid însoţitor.

Itinerariu: Budapesta - Viena - Salzburg - Munchen - Lacurile Alpine - Kitzbuhel - Zell am See - Abatia Melk

-          Detalii pe: www.europatravel.ro

Farmecul Pieţelor de Crăciun

-          De la 350 Euro/pers., transport cu autocarul

-          7 nopţi cazare cu mic dejun la hotel de trei stele.

Itinerariu: Gyor - Viena - Salzburg - Munchen- Nurnberg - Rothenburg - Karlovy Vary - Praga - Bratislava- Budapesta
      -     Detalii pe www.besttourism.ro

CITEŞTE ŞI: În Munchen, preţul unui apartament este mai mare decât chiria pe 30 de ani


22 October 2011