Peisajul urban se "îmbogăţeşte " de la an la an cu clădiri ridicate în cele mai neaşteptate locuri. Asociaţii, vecini deranjaţi de zgomotul lucrărilor, inspectori ai ISC sesizează autorităţile competente de ilegalităţile din construcţii.

Cazurile în care instanţele decid demolarea lor pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie sunt rare şi lipsesc cu desăvârşire. Primul caz a apărut anul acesta.Din controalele efectuate de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), peste 100 de construcţii noi din toată ţara ar putea fi demolate pentru nerespectarea prevederilor legale. Astfel, în perioada 2009 - 30.06.2010, au fost identificate un număr de 117 construcţii care ar putea fi demolate, ISC sesizând Instituţia Prefectului pentru trimiterea în instanţă în vederea anulării autorizaţiilor de construire sau demolare.

Dintre aceste sesizări, 45 sunt pentru lucrări de construcţii pentru locuinţe/ansambluri rezidenţiale, 28 pentru spaţii comerciale, 9 pentru construcţii de birouri şi 35 pentru alte tipuri de construcţii, diferite de cele menţiobate. Cele mai multe cazuri, în număr de 37 au fost înregistrate în Constanţa, iar la Bucureşti şi Braşov câte opt cazuri pentru fiecare.

De asemenea, ISC a mai făcut 45 de sesizări Prefecturii prin care se cer anularea hotărârilor consiliilor locale care au aprobat documentaţii de urbanism (PUD) elaborate şi avizate cu încălcarea legii.

Cele mai multe cazuri de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti, în număr de 31, Constanţa şi Braşov, fiecare cu câte şase cazuri. Astfel, 28 dintre aceste sesizări sunt pentru reglementarea condiţiilor de amplasare, dimensionare şi conformare a locuinţelor/ansambluri rezidenţiale. Pentru aceste clădiri nu au fost emise încă autorizaţii de construire, iar ISC vede această măsură ca prevenire a cazurilor care ajung în instanţă, şi asta pentru că majoritatea sunt soluţionate în favoarea proprietarilor.

Ce nereguli au fost constatate

• Documentaţii de urbanism (PUD) şi autorizaţii de construire/desfiinţare incomplete. Lipsa parţială a pieselor scrise/desenate, avize. Pentru acestea s-au depus măsuri şi termene ferme de completare.
• Documentaţii de urbanism (PUD) prin care sunt modificaţi indicatorii urbanistici aprobaţi prin Planul Urbanistic General (PUG), aceştia neputând fi modificaţi decât prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Pentru acestea s-a cerut atacarea în instanţă de contencios administrativ.
• Autorizaţii de construire/desfiinţare emise cu nerespaectarea prevederilor documentaţiilor de urbanism sau în lipsa unor avize specifice.

100% şanse de demolare

La mijlocul lunii iulie, Judecătoria Sectorului 2 a decis demolarea unei construcţii pe un teren privat din Bucureşti, de pe strada Aurel Vlaicu, nr. 120 - 122 şi asta pentru că proprietarii nu au respectat parametrii aprobaţi în autorizaţia de construire.

Asociaţia Pro Domo, cea care a sesizat primăria cu privire la acest caz are mari şanse de câştig împotriva proprietarilor care au ridicat imobilul. „Noi am câştigat la fond, urmează apelul şi recursul şi până nu trecem de aceste faze, proprietarii nu pot intabula, vinde sau închiria imobilul. Clădirea nu respectă nimic din autorizaţia de construire.

 




Sursa

23 August 2010