0-1246-47d7fb3332319.jpgBucurestenii din clasa medie sunt dispusi sa plateasca pentru o locuinta noua circa 100.000 euro, iar ei cauta cel mai des apartamente de 2  camere si garsoniere, conform reprezentantilor pietei.

De regula, clientii din clasa medie sunt tineri care lucreaza in multinationale sau institutii financiare, si care de obicei nu au copii.

Deoarece nu intotdeauna bugetul alocat coincide cu suma la care se face efectiv tranzactia, reprezentantii clasei medii se vad nevoiti in unele cazuri sa faca eforturi pentru a suplimenta sumele de care dispun.

Preturile unei locuinte destinate clasei medii sunt cuprinse, in functie de zona, intre 1.000 si 1.700 euro pe mp plus TVA.

"In ceea ce priveste locuintele pentru clasa medie, cea mai mare cerere este pentru garsoniere si locuinte cu 2  camere, bugetul alocat de clienti pentru aceste locuinte fiind de circa 100.000 euro", a declarat, pentru DailyBusiness, Corneliu Serban, directorul general al dezvoltatorul Gigant Construct, companie care are in constructie 3 proiecte rezidentiale in zona Titan din Capitala.

Si Laura Miu, consultant al agentiei imobiliare Apulum 94, considera ca tranzactiile au loc in jurul sumei de 100.000 de euro si in unele cazuri, chiar mai jos.

Pe de alta parte Adriana Petre, consultant in cadrul Colliers considera ca in cadrul unui proiect rezidential de succes, cu o dinamica a vanzarilor ridicata, destinat clasei medii, cumparatorii finali sunt dispusi sa plateasca, pentru un apartament de 2 camere, o valoare medie mai mare, de 135.000 euro plus TVA .

Apartamentele mai mari sunt achizitionate in general de familii cu copii, potrivit lui Corneliu Serban de la Gigant Construct.

Pe segmentul rezidential "upper-middle-class", locuintele al caror pret se incadreaza intre 170.000 euro si 300.000 euro sunt cele mai tranzactionate proprietati din piata. Pentru "high class", valorile depasesc chiar si 1 milion de euro, a precizat Monica Marin, manager partener EuroMetropola.

"Chiar si pentru raportul actual cerere-oferta de locuinte noi (oferta fiind mult mai mica decat cererea - n.r.) este dificil, pentru ca numarul bucurestenilor eligibili pentru un credit ipotecar este mic, iar principala modalitate de achizitie a unei locuinte este prin credit", a specificat Gabriel Sorin Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare.

"Pentru a grabi procesul de vanzare, dezvoltatorii de proiecte rezidentiale incurajeaza cumparatorii de proprietati off-plan (din faza de proiect - n.r.), atat clienti finali cat si investitori, oferind-le discounturi ce pot lua forma unor reduceri la pretul de vanzare sau pot consta intr-un loc de parcare sau un spatiu de depozitare oferite gratuit", a declarat Monica Marin.

Pentru micii investitori care dispun de fonduri suficiente pentru a achizitiona un numar mai mare de apartamente (7-10 apartamente), dezvoltatorii vand la preturi preferentiale, a adaugat Marin.

Sursa

17 March 2008