Tendinţele internaţionale impun trecerea la folosirea materialelor ecologice în majoritatea industriilor, iar viitorul construcţiilor este cu siguranţă cel al soluţiilor revoluţionare care asigură protecţie ridicată atât oamenilor, cât şi mediului. În aceste condiţii, casele "verzi" încep să câştige teren în faţa locuinţelor tradiţionale.

15349-154771-img-6618.jpgRomânia, lider eco la case din chirpici

Împrumutate din SUA sau Canada, construcţiile bazate pe materiale neconvenţionale precum vata minerală, spume poliuretanice şi polistiren sau lemn încep să se strecoare printre coloşii de BCA sau cărămidă. Fără a face un scop din asta, ci mai degrabă din cauza sărăciei, România are cele mai multe case ecologice din Europa, 20% dintre locuinţe fiind construite din chirpici.

Principalul atu al caselor ecologice o reprezintă reducerea costului de întreţinere cu 40% - 50%. În România, 18% din suprafaţa unui apartament se pierde din cauza grosimii pereţilor, care sunt în medie de 40 cm. Un alt motiv care înclină balanţa spre astfel de construcţii este preţul, metrul pătrat de suprafaţă construită, fără preţul pământului, ridicându-se la 450-700 de euro.

Peste 40 de case ecologice în Tunari

Compania South Pacific va construi în zona Tunari proiectul Avalon, care presupune un număr de 40-46 de unităţi locative în trei blocuri P+1, cu două şi trei camere, la preţuri de vânzare cuprinse între 42.500 de euro (pentru un apartament cu două camere) şi 63.750 de euro (pentru unul de trei camere), la care se adaugă TVA de 5%.

Proiectul va fi construit pe un teren de 5.000 de mp, a cărui valoare este de jumătate de milion de euro, iar pentru construcţie locuinţelor se vor investi circa 2 milioane de euro.

"Preţul efectiv de construcţie pe metru pătrat, fără teren, este de 650 de euro/m.p. Am semnat deja două antecontracte, iar când vom ajunge la şase, vom porni construcţia apartamentelor", a declarat Andrew Prelea, CEO şi acţionar South Pacific. Din momentul demarării lucrărilor de construcţii, perioada de execuţie a locuinţelor durează între 3 şi 6 luni.

Tehnologia, demunită Ozone Homes presupune o reducere a costurilor cu manopera de 15% şi o economie anuală la întreţinere pentru o garsonieră de cel puţin 625 de lei, ceea ce înseamnă o economie de 19.548 de lei în 30 de ani, echivalentul a 15% din valoarea locuinţei.

Principalele beneficii ale tehnologiei folosite de Ozone Homes sunt:

• reducerea impactului poluării asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului înconjurător
• folosirea unor materiale biodegradabile, reciclabile, durabile şi ale unor procedee de fabricare şi depozitare (care sunt de asemenea nepoluante şi cu grad înalt de economisire energetică)
• folosirea de elemente constructive prefabricate pentru a evita generarea de deşeuri reziduale pe şantier
• materialele sunt uşor de fabricat pe plan local, iar de aici apar costuri diminuate pentru transport şi implicit nici poluare
• emisii de carbon aproape zero în timpul construirii şi zero în timpul exploatării


Sursa

29 November 2010