Un an si jumatate este perioada maxima pana la care sunt dispusi cumparatorii de locuinte sa isi caute casa visurilor lor. Majoritatea, adica 54% dintre persoanele chestionate, au raspuns ca au prospectat piata 8 luni pana sa faca o achizitie imobiliara. Aproximativ 18 % dintre cei care isi permit sa cumpere o casa au cautat intre 12 si 18 luni, iar 26% considera ca aproximativ jumatate de an este suficient pentru a-si gasi o locuinta pe placul lor. Doar 2% dintre repondenti au cumparat o proprietate dupa mai putin de o luna de vizionari.

14269-comunicat-project.jpgIn ceea ce priveste mediile in care potentialii cumparatori cauta locuinte, preferate raman anunturile online. Doar o zecime dintre cumparatori angajeaza un singur broker imobiliar, si in general acestia cauta  vile cu preturi care depasesc  cateva sute de mii de euro. Peste trei sferturi , respectiv 78%, dintre cei care cauta un apartament se adreseaza agentiilor imobiliare, dar in acelasi timp cumpara ziarele cu anunturi de profil, acceseaza internetul, sunt abonati la diferite site-uri imobiliare, consulta presa pentru a afla evolutia pietei, si, nu in ultimul rand, participa la targurile imobiliare. Restul de 12% prefera sa aleaga doar sau doua dintre modalitatile de cautare a unei  locuinte enumerate mai sus.

“Toate acestea demonstreaza ca romanii au capatat déjà o educatie in ceea ce priveste achizitia unei locuinte, nu mai cumpara fara o puternica cercetare de piata in prealabil. Mai exista si o categorie speciala de cumparatori, care nu sunt presati de timp si care asteapta aparitia discounturilor sau a ofertelor speciale pentru locuintele de care sunt interesati.”, spune Sorin Sararu, managing partner Project Expo.

Ultimul studiu facut de compania care organizeaza targul imobiliar Project Expo demonstreaza ca majoritatea cumparatorilor stiu foarte bine ce isi doresc si au devenit mult mai pretentiosi in ceea ce priveste viitoarea locuinta. Apartamentul ideal pentru 43% dintre bucurestenii chestionati in cadrul sondajului are in medie 60 de metri patrati, se afla intr-o zona semicentrala si costa pana la 60.000 de euro. 29% considera ca un apartament cu trei camere situat intr-un bloc dintr-un cartier semicentral le serveste cel mai bine interesele, dar nu ar fi dispusi sa plateasca pentru acesta mai mult de 70.000 de euro. A scazut semnificativ fata de anul trecut procentul celor care ar achizitiona un apartament cu patru camere, doar 7%  dintre potentialii cumparatori preferand aceasta varianta, pentru care ar cheltui in jur de 80.000 de euro. Aproximativ 9% dintre  cumparatori doresc sa achizitioneze garsoniere , iar 12% ar prefera o casa sau o vila.

 Studiul a fost realizat pe un esantion de 760 de persoane, vizitatori ai mai multor editii ale Targului Imobiliar PROJECT EXPO.

 Targul Imobiliar PROJECT EXPO  este organizat in parteneriat de catre companiile Project Events si Zero Points Consulting. Project Events este o companie specializata in organizarea de evenimente, ce s-a evidentiat prin sirul de evenimente desfasurate sub emblema CARIEREdeSUCCES, dar si prin conferinte business sau prin punerea in scena a unor spectacole si concerte la care au fost invitati artisti de renume, cum ar fi Michael Flatley, Demis Roussos sau Sandra. Zero Point Consulting este o companie imobiliara cu sediul central in Bucuresti, ce ofera servicii complete de brokeraj imobiliar si de relocare personal.

Pentru detalii suplimentare

Adina Patilea
PR Coordinator Targul Imobiliar PROJECT EXPO
Tel: +40 731 789 943
[email protected]
www.projectexpo.ro

 

14 October 2010