În urmă cu doi-trei ani, dezvoltatorii îşi frecau mâinile mulţumiţi că românii cumpără apartamente noi, dar scumpe. Acum, când vânzările s-au redus dramatic, au băgat preţurile la apă şi se mulţumesc cu un profit mai mic.

De pierdut însă, pierd cei care au cumpărat locuinţe scumpe în perioada de boom-imobiliar şi scot acum apartamentele la vânzare la preţuri mult mai mici faţă de cele de achiziţie. Gigi Popescu a cumpărat acum doi ani un apatament cu trei camere ce are o suprafaţă utilă de 100 mp în ansamblul rezidenţial Cartierul Latin, pentru care a plătit 130.000 de euro.

A mai băgat alţi 45.000 de euro pentru că a vrut să îl transforme într-o locuinţă de lux. Acum o lună însă, Popescu a scos apartamentul la vânzare la un preţ de 127.000 de euro. Astăzi însă, (n.r. - 10 iunie) proprietarul a mai lăsat din preţ şi visează să îl vândă cu 112.000 de euro, discutabil.

Îl vând nemobilat, doar cu mobilierul din bucătărie, iar preţul este discutabil, dar nu l-aş da mai ieftin de 100.000 de euro. L-am scos la vânzare pentru că nu mai pot face faţă să îl ţin şi pe ăsta, pentru că mai am un apartament vechi în care stau, iar în cel nou stăteau copiii mei. De sunat, nu m-a sunat nici un client, doar firme care doreau să pună anunţul pe site-uri", ne-a declarat Gigi Popescu. Chiar dacă proprietarul va reuşi să vândă la preţul de 100.000 de euro, el este şi cel care pierde, şi asta pentru că un apartament, ce-i drept cu două camere, dar care are o suprafaţă de 112 mp în acelaşi proiect costă 65.000 de euro, faţă de cel iniţial de 90.000 de euro.

Un alt proprietar de apartament nou şi-a scos la vânzare locuinţa, conştient că pierde peste 20.000 de euro. „Mi-am schimbat planurile şi vreau să vând apartamentul de două camere din Rose Garden pe care l-am cumpărat în august 2008 şi pentru care am plătit 126.000 de euro. Sunt conştient că pierd peste 20.000 de euro, dar nu am ce face, preţurile au scăzut", ne-a declarat proprietarul, care cere pentru locuinţa de 68 de mp cu două terase, loc de parcare inclus, mobilată şi utilată 99.000 de euro.

A plătit avansul în 2007 şi nu a stat nici o noapte în noul apartament

Acum mai bine de un an de zile, Corina M. trebuia să plătească 130.000 de euro la recepţia apartamentului cu trei camere din ansamblul rezidenţial New Town, situat în Dristor. În 2007 plătise avansul de 44.000 de euro pentru care contractase un împrumut. „L-am scos la vânzare pentru că nu mai pot să îl plătesc. Socoteala mea era să vând un teren şi cu acei bani să plătesc diferenţa, însă socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Din păcate, de patru luni de zile de când l-am scos la vânzare, nu sunt foarte mulţi interesaţi", ne-a declarat Corina.

 

 

Sursa

16 June 2010