ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cat ne costa integrarea in UE

ADEVARUL -  17.05.2004

          100 de milioane de dolari ca sa stim sigur cati proprietari imobiliari sunt in Romania

          Guvernantii romani vorbesc putin despre costurile integrarii in Uniunea Europeana. Numai in domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei, actualizarea bancilor de date si modernizarea tehnologiilor costa cel putin 100 de milioane de dolari.

          Europa lucreaza la o baza de date unica privind teritoriul si proprietatea

         Cadastrul este definit ca un domeniu de baza in tarile membre ale Uniunii Europene. Informatiile cadastrale sunt utilizate nu numai ca evidenta a proprietatii, piata imobiliara, ci au un rol important in determinarea taxelor si impozitelor, protectiei mediului, planificarii urbane, transporturilor etc. Indiferent de modelul legal adoptat de fiecare dintre statele membre, de managementul propriu, cadastrul defineste proprietatea si este utilizat in scopul garantarii, al securitatii si respectarii principiilor juridice pentru toti cetatenii UE.

         De aceea, a aparut necesitatea colaborarii intre toate institutiile publice din cadrul statelor membre UE si a celor candidate la realizarea unui sistem PAN European privind baza de date referitoare la teritoriu si proprietate. Fiecare parcela va fi unica, va avea un cod propriu si, alaturi de cladirile si utilitatile construite deasupra sau sub teren, va fi descrisa cu acuratete in cadastru.

          In Romania, lucrarile de cadastru imobiliar acopera doar 16 la suta din suprafata oraselor

         Spre deosebire de Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Croatia, Lituania, Letonia, Estonia, care au parcurs etape importante in procesul de integrare in "serviciile geodezice civile", similare celor din Uniunea Europeana, la noi situatia geodeziei, cartografiei si cadastrului este catalogata ca "necorespunzatoare". Modificarile intervenite dupa 1989 in structura detinatorilor de terenuri, categoriile de folosinta, noile limite ale intravilanelor localitatilor au facut ca evidenta cadastrala sa fie depasita, neconforma cu realitatea.

        Datorita posibilitatilor tehnice si umane reduse, modificarile nu s-au putut opera la timp, astfel incat majoritatea planurilor cadastrale actuale sunt incomplete sau pur si simplu de nefolosit. Din suprafata totala de 220.000 ha cuprinsa in intravilanul localitatilor urbane, municipii si orase, din 1989 si pana anul trecut se realizasera lucrari de cadastru imobiliar edilitar in procent de numai 16 la suta.

           In lipsa unui sistem cadastral coerent, statutul proprietatii este incert

          Lipsa unui sistem cadastral corect si util, care sa acopere intregul teritoriu al tarii, bulverseaza procedurile de inregistrare a proprietatilor. Securitatea mecanismului de transfer al proprietatii, al operarii pe piata imobiliara si protectia cetatenilor care doresc sa cumpere terenuri sau case sunt vorbe goale fara o baza de date coerenta.
Initiatorii Legii 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara au "uitat" sa stabileasca un termen pentru introducerea cartii funciare, aceasta fiind obligatorie numai in anumite cazuri (tranzactii imobiliare, ipoteci etc.). In plus, modul de constituire si reconstituire a dreptului de proprietate, prin care un titlu de proprietate poate fi emis pentru mai multe persoane, a incurcat si mai mult sistemul.

            50 de milioane de dolari - costul minim al realizarii unui sistem cadastral cu acces prin Internet

         O evidenta cadastrala riguroasa si obiectiva, reglementata in mod unitar la nivelul intregii tari, implica elaborarea hartilor cadastrale prin zboruri fotogrametrice, precum si utilizarea imaginilor de satelit; realizarea de harti cadastrale digitale si realizarea unui sistem informatic integrat care sa asigure accesul la baza de date prin Internet, asa cum exista in tarile UE.

          Inventarierea situatiei actuale a aplicarii legilor de retrocedare a proprietatii asupra terenurilor agricole si forestiere se ridica la circa 6 milioane de dolari, iar organizarea si constituirea unei banci de date a sistemului unitar al cadastrului, circa 42 de milioane de dolari. La acestea se mai adauga cheltuielile necesare activitatilor specifice cadastrului imobiliar edilitar si bancilor de date urbane.

          Odata finalizate aceste lucrari s-ar realiza un sistem de evidenta care sa conduca la siguranta proprietatii imobiliare, actualizarea informatiilor pentru impozitare, dezvoltarea tranzactiilor de bunuri imobiliare, reducerea litigiilor, siguranta ipotecilor, obtinerea de informatii pentru planificarea dezvoltarii urbanistice si a infrastructurii acesteia etc.

           Reteaua geodezica a Romaniei a ramas ca pe vremea Tratatului de la Varsovia

          Reteaua geodezica este, din punct de vedere fizic, compromisa, o mare parte din puncte fiind complet distruse, deteriorate si neutilizabile, iar din punct de vedere moral, foloseste ca baza elipsoidul de referinta Krassovski 1940, introdus la noi in 1950, sistem utilizat in fosta Uniune Sovietica si tarile membre ale fostului Tratat de la Varsovia.

          In prezent exista pe teritoriul Romaniei o serie de punte determinate cu tehnologie GPS, atat in scopuri civile, cat si militare, apartinand unor retele europene, dar care nu constituie o retea de puncte omogene. Pentru alinierea la standardele UE, trebuie refacuta reteaua geodezica intr-o conceptie moderna si racordata la sistemul international. Conform estimarilor facute de specialisti, costul unei statii operationale GPS se ridica la circa 200 de mii de dolari.

          Pentru realizarea unei retele nationale ar fi necesare inca 10 statii GPS, adica circa 2 milioane de dolari. Racordarea la retelele geodezice internationale, prelucrarea observatiilor si arhivarea lor ar mai necesita 16 milioane de dolari.

          Harta Romaniei - neactualizata de 20 de ani

          In ceea ce priveste cartografia, principalul produs romanesc il constituie planul topografic de baza care acopera circa 85 la suta din suprafata tarii. Planul este insa neactualizat de circa 20 de ani. In prezent, activitatea de cartografiere este restrictionata de o tehnologie invechita, lipsita de mijloace moderne de determinare, achizitie, stocare, procesare a datelor, slaba conducere si intretinere a arhivelor, posibilitati reduse de redactare operativa, precum si de o politica nesatisfacatoare de comercializare si de recuperare a costurilor.

         Pentru transformarea materialului cartografic existent, elaborat dupa tehonologii conventionale, in material prelucrat in sistem digital, sunt necesare: scanarea si vectorizarea a 60.000 de harti - circa 22 milioane de USD in decurs de trei ani; introducerea sistemului de teledetectie - circa 10 milioane de USD; adoptarea unei harti oficiale a Romaniei la scara 1:25000 in format digital - circa 4 milioane de USD.

Caterina NICOLAE

 

 

17 May 2004