„Adevărul" vă propune o radiografie a preţurilor pentru apartamentele din marile oraşe din România. Vezi unde sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe case din ţară. Locuinţele din marile oraşe se ieftinesc de la lună la lună. Există şi excepţii. Apartamentele din Oradea, Arad sau Timişoara sunt imune la scăderile de preţ.

20270-1.jpgCapitala rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente din România. Chiar dacă proprietăţile rezidenţiale au pierdut 13% din valoarea de piaţă faţă de primul semestru al anului trecut, media unui metru pătrat de locuinţă depăşeşte în continuare pragul de 1.000 de euro. Cele mai populare locuinţe, apartamentele vechi de două camere situate în zonele semicentrale, pleacă de la un preţ minim de 50.000 de euro şi pot ajunge până la 70.000 de euro, cu circa 10.000 de euro mai puţin decât în urmă cu un an.

„Preferinţele cumpărătorilor de apartamente din România sunt orientate către apartamentele construite după 1977, situate în zonele semicentrale ale oraşelor şi la etaje intermediare. Suprafaţa utilă medie tranzacţionată la nivel naţional este de 65 de metri pătraţi pentru Bucureşti şi de aproximativ 60 de metri pătraţi în restul ţării", a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian. Reprezentanţii firmei mai arată că la finele primei jumătăţi a lui 2011, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost de aproximativ 739 de euro pe metru pătrat, în scădere cu circa 7% faţă de semestrul întâi din 2010.

Oraşele în care casele se scumpesc

Cele mai scumpe apartamente din provincie sunt scoase la vânzare de proprietarii din Cluj-Napoca. Astfel, în zona ultracentrală a oraşului, preţul mediu pe metru pătrat este în scădere, până la 1.275 de euro, în timp ce în cartiere precum Gheorgheni sau Grigorescu nivelul acestuia s-a situat la 975 de euro pe metru pătrat. Notă discordantă într-o piaţă imobiliară dominată de scăderi ale preţurilor fac proprietăţile din Timişoara, Oradea şi Arad. În cel mai mare oraş din Banat, apartamentele vechi sunt tot mai apreciate de cumpărători, fapt ce a dus la o creştere de 2% a valorii de piaţă a acestora comparativ cu începutul acestui an.

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 55.000 şi 70.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din cartiere mai slab cotate, cum ar fi Sagului, acestea au preţuri cuprinse între 35.000 şi 45.000 de euro. Un caz atipic îl reprezintă şi proprietăţile rezidenţiale din Oradea, care se vând la preţuri similare celor din 2010, adică la aproximativ 834 de euro pe metru pătrat.

Un fenomen similar se înregistrează şi în Arad. Preţul de vânzare al apartamentelor vechi a ajuns în primul semestru al acestui an la o medie de circa 665 de euro pe metrul pătrat, în creştere cu 5% faţă de ultima jumătate a anului 2010. „Pe Bulevardul Revoluţiei, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 36.000 şi 44.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Vlaicu, acestea au avut preţuri cuprinse între 21.000 şi 29.000 de euro", susţin reprezentanţii Darian.

Casele noi se ieftinesc mai rapid

Pe o piaţă care trăieşte aproape exclusiv datorită programului guvernamental „Prima Casă", constructorii de locuinţe din întreaga ţară se zbat pentru supravieţuire. În acest context, dezvoltatorii din Constanţa încearcă o mişcare de pionierat şi scad preţurile apartamentelor noi sub cele ale proprietăţilor construite înainte de Revoluţie. „Interesant este că preţul de vânzare al apartamentelor noi este, în medie, cu cinci euro pe metrul pătrat mai mic decât al celor vechi", spun reprezentanţii Darian. Pretenţiile proprietarilor de la malul mării sunt însă modeste dacă le raportăm la cele din Capitală. În cele mai scumpe zone ale oraşului, precum Centru sau Faleză Nord, apartamentele vechi cu două camere se tranzacţionează pentru maximum 65.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi CET sau I.C. Brătianu, preţurile coboară chiar şi la 30.000 de euro.

În Bucureşti, deşi constructorii de apartamente au micşorat preţurile cu 45% faţă de 2008, reuşitele lor în materie de vânzări sunt la cote de avarie. În prima jumătate a anului, în Capitală s-au cumpărat numai 550 de locuinţe în ansamblurile rezidenţiale, cu 7% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Alte circa 4.000 de unităţi nu şi-au putut găsi încă un cumpărător, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

" Suprafaţa utilă medie tranzacţionată este de 65 de metri pătraţi pentru Bucureşti şi de aproximativ 60 de metri pătraţi în restul ţării. "
Adrian Crivii, preşedinte Darian


Sursa

9 August 2011