În 99% din cazuri băncile pornesc vânzările de la 75% din preţul de piaţă întrucât la prima licitaţie nu se prezintă nimeni. În mod uzual, locuinţele sunt achiziţionate la cel mult 60%-65% din preţul iniţial.

19511-187721-183634-169706-euiro.jpgOferta de case executate silit de bănci este din ce mai vastă şi mai variată. Doar în luna iulie şi doar în Bucureşti, băncile au programat peste 250 de licitaţii. La nivel naţional vorbim despre câteva mii de astfel de acţiuni.

Pentru românii care dispun de bani cash şi care sunt dispuşi să îşi asume anumite riscuri achiziţionarea unei locuinţe executate silit de către bancă poate fi o variantă extrem de atractivă având în vedere că preţurile sunt de cele mai multe ori cu mulot sub media pieţei.

"Toate vânzările pornesc practic de la 75% din preţul de piaţă pentru că la prima licitaţie nu se prezintă nimeni. De cele mai multe ori obţinem maiximum 50-60% din preţul de evaluare. Acesta este şi motivul pentru care, până acum, multe bănci au fost extrem de moderate în ceea ce priveşte executările silite", spune şeful departamentului juridic al unei bănci de top din România.

Riscuri asumate

Este bine de ştiut că achiziţionarea unei locuinţe executate silit de către bancă implică şi unele riscuri. Astfel, există posibilitatea ca instanţa să dea câştig de cauză persoanei executate silit. În acest caz, banca este obligată să repună în drepturi vechiul proprietar, persoana care a achiziţionat locuinţa în urma licitaţiei pierzând astfel dreptul de proprietate. Banca va returna banii obţinuţi la licitaţie şnsă nu şi sumele investite deja în renovarea locuinţei.

Mai există, de asemenea poisibilitatea ca vechiul proprietar să nu vrea să părăsească locuinţa, situaţie în care noul proprietar va trebui să aştepte evacuarea acestuia. Procedura poate dura până la 6-7 luni.

Drumul către o casă ieftină

- Identificarea locuinţei executate silit fie pe site-urile băncilor fie pe site-urile specializate. Anunţurile mai sunt publicate la judecătorie, la primărie, la locul imobilului, la sediul executorului şi la locul desfăşurării licitaţiei.

- Contactarea executorului bancar sau judecătoresc care se ocupă de respectivul caz

- Prezentarea unei oferte de preţ şi a buletinului de identitate

- Constituirea unei garanţii în valoarea de 10% din preţul de pornire a licitaţiei

- Prezentarea la licitaţie şi achiziţionarea imobilului


Sursa

30 June 2011