Piaţa imobiliară din Piteşti nu a suferit schimbări semnificative în prima parte a anului, comparativ cu ultimul semestru al lui 2009. Astfel, preţurile apartamentelor vechi au stagnat în primul semestru la un nivel mediu de aproximativ 870 euro/mp suprafaţă utilă, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Darian.

14853-149914-schimbari1.jpgCele mai mari preţuri s-au înregistrat în Piteşti, în zona centrală, acolo unde preţul mediu a fost de aproximativ 1.005 euro/mp suprafaţă utilă, nemodificat faţă de semestrul II 2009. Aici, preţul maxim pentru o garsonieră veche a fost de 48.000 euro, în timp ce preţul minim a atins valoarea de 19.000 euro. În cazul apartamentelor cu două camere, cel mai mult s-a cerut 52.000 euro.

În Piteşti, cele mai ieftine locuinţe se găsesc în partea de nord a oraşului. La finalul primei jumătăţi a acestui an, preţul mediu înregistrat a fost de aproximativ 785 euro/mp suprafaţă utilă.

„Blocurile noi sunt vândute în proporţie de până la 95%. La acest rezultat a contribuit şi faptul că dimensionarea apartamentelor nou construite a fost ideală (aproximativ 45 mp pentru garsoniere, 65 mp pentru apartamentele cu două camere, 100 mp pentru apartamentele cu trei camere), iar preţurile de vânzare au cunoscut ajustări chiar şi de 25%", notează raportul Darian. În schimb, vilele noi, construite în cadrul ansamblurilor rezidenţiale din zonă, nu au avut acelaşi succes.

„Nu surprinde nici faptul că foarte multe imobile din cadrul cartierelor rezidenţiale de vile nu s-au vândut, având în vedeere că proiectele caselor au avut suprafeţe peste medie, iar profitul aşteptat şi cerut de către dezvoltatori a fost unul mare ", se mai arată în aceeaşi analiză de piaţă.

Piaţa chiriilor

În municipiul argeşean, chiriile au variat de la aproximativ 110 euro/lună pentru o garsonieră, până la 600 euro/lună pentru un apartament cu patru camere în zona ultracentrală, cu finisaje şi dotări de lux.

Piaţa terenurilor

În zona municipiului Piteşti nu au fost date publicităţii tranzacţii de anvergură cu terenuri în prima parte a acestui an. Majoritatea achiziţiilor se referă la parcele mici şi medii, preponderent cu utilizare rezidenţială. Comparativ cu semestrul anterior, preţurile terenurilor au rămas constante.

Piaţa spaţiilor de birouri

Cererea de spaţii de birouri este destul de mare în municipiul Piteşti, unde specialiştii aproximează un grad de neocupare cuprins între ­10-20% în prima jumătate a lui 2010. „Aici se pot închiria birouri cu localizare mai puţin favorabilă şi dotări inferioare începând cu 4 euro. Clădirile poziţionate central, cu dotări adecvate unei activităţi moderne, profesioniste, sunt ofertate cu 15-20 euro/mp/lună", notează analiza de piaţă Darian.

Piaţa spaţiilor comerciale

În oraş, există trei zone de interes comercial: zona centrală cu strada principală drept pilon, zona de sud, unde îşi desfăşoară activitatea majoritatea retailerilor, şi zona de est, unde este amplasat EuroMallul. În perioada ianuarie-iunie 2010, chiriile au variat între 7-20 euro/mp/lună pentru spaţiile comerciale din interiorul oraşului. În ceea ce priveşte oferta la vânzare, preţul mediu cerut pe metru pătrat a fluctuat între 1.000-1.500 euro.


Sursa

4 November 2010