Constructorii au declansat o adevarata batalie pentru putinii clienti din piata imobiliara. Pretul mediu al unui apartament nou cu doua camere, de 60 mp, in Bucuresti, a ajuns la 24.000 de euro, au declarat, pentru DailyBusiness.ro, expertii in domeniu.

Specialistii avertizeaza: ce e sub 400 de euro/mp ar putea fi construit cu materiale proaste.

Constructorii au redus din nou preturile locuintelor, in tentativa de a atrage putinii clienti dispusi sa isi cumpere un apartament in aceasta perioada de criza.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca pretul mediul a ajuns la 400-420 euro pe metru patrat, in scadere de la 450 euro/mp, cat a fost in ultimul trimestru al anului trecut. In 2008, nivelul era aproape dublu, intre 600 si 800 euro/mp.

''Preturile au scazut pentru ca majoritatea constructorilor a redus la minim marjele de profit. In plus, preturile materialelor de constructii au continuat sa se reduca, odata cu o temperare foarte mica a costului manoperei'', a explicat Plosceanu.

Omul de afaceri spune ca ieftinirea caselor se datoreaza in mare parte programului Prima Casa. "Toata lumea a incercat sa isi diminueze costurile pana sub pragul de garantare oferit in program. Nu cred insa ca pot cobori sub acest nivel, avand in vedere costurile materialelor de constructii", a mai spus expertul.

Se pare insa ca se poate, cel putin pe hartie. Societatea Arcom, a omului de afaceri George Becali, a anuntat ca vrea sa dezvolte un cartier rezidential la preturi pornind de la 350 de euro/mp. Managerul de la Arcom, Vasile Geambazi, a declarat ca ansamblul va fi construit pe un teren din Pipera si va fi format din blocuri P+4 (garsoniere si apartamente cu doua si trei camere).

Astfel pretul unui apartament de trei camere va pleca de la 36.000 euro. Costurile dezvoltarii proiectului ar urma sa fie acoperite din credite bancare luate de viitorii proprietari prin Prima Casa.

Pretul anuntat de Arcom a starnit controverse in randul constructorilor. Liviu Daschievici, fostul director general al Asociatiei Constructorilor Romani, a declarat ca pretul anuntat de 350 euro/mp probabil nu include toate costurile.

Daschievici crede ca pretul minim in piata nu poate fi mai mic, in acest moment, de 500 de euro pe metru patrat. Asta inseamna ca un apartament de 60 mp nu poate cobori sub pretul minim de 30.000 euro.

''Ma refer la o constructie serioasa, la un apartament standard, cu toate utilitatile, izolat termic, cu materiale de constructie de calitate'', a explicat omul de afaceri.




Sursa

20 April 2010