Studiile vorbesc: 80% dintre proprietari ar vrea să îşi renoveze cât mai curând locuinţa. Dintre aceştia, 40% spun că locuinţa în care trăiesc are nevoie de reparaţii majore. Dar din acest total surprinzător de mare, doar câteva persoane ajung să ceară sfatul unui specialist pentru lucrările de modificare a locuinţei.

18225-83-a-ilya-luxury-living-room.jpgRestul nici măcar nu se gândeşte vreo clipă că altcineva le poate face treaba mai repede, mai bine şi mai ieftin decât o pot face ei. IMOPEDIA.ro a discutat cu mai mulţi specialişti în domeniu şi a aflat cât te costă să îţi transformi locuinţa într-una de reviste.

O casă tip garsonieră transformată într-una cu subsol şi mansardă - câteva zeci de mii de euro

Când se gândesc la renovarea locuinţei, românii se gândesc la cum se vor duce în hypermarket să cumpere trafalete, vopsea şi parchet şi apoi în ce magazine de mobilă să meargă să găsească şi ieftin şi bun. Prea puţini sunt cei care se gândesc să ceară ajutorul unui designer de interior, dar şi mai puţini sunt cei care chiar ajung să facă asta. Numai gândul că trebuie să plătească pentru aceste servicii îi face să renunţe înainte să înceapă.

 
În acest moment în România, designul de interior este perceput drept răsfăţ pentru cei cu mulţi bani. Realitatea este însă diferită.

„Nu este relevant bugetul, dar foarte puţini români înţeleg asta, avem o foarte mare problemă: consumatorul român nu este învăţat să cumpere know-how, inteligenţă. Pentru că noi asta vindem până la urmă - inteligenţă.", spune Dragoş Antonescu, director general CraftHouse Solutions.

Mulţi români chiar preferă să îşi schimbe locuinţa înainte să întrebe dacă există vreo soluţie pentru a o transforma în ceea ce îşi doresc ei. Realitatea a demonstrat că se pot face foarte multe lucruri, chiar dacă par imposibile. De exemplu, un simplu beci poate fi transformat într-un spaţiu de relaxare de tip lounge-cramă. Proiectarea, luminile, mobilierul, se pot face în aproximativ două săptămâni, iar costul total al transformării este de aproximativ 7.000 euro.

„Intervenţiile punctuale sunt poate cele mai ieftine dintre toate operaţiunile de modificare sau reparare. Dar toată lumea trebuie să înţeleagă că reparaţia lucrurilor proaste e mult mai dificilă decât construcţia în sine. Asta înseamnă că aceste modificări consumă mai mult timp şi vin cu o serie de costuri mai mari decât făcutul unui lucru mai bine de la zero.", spune Radu Călin, constructor.

„Totuşi, nici lucrările radicale nu sunt neapărat păguboase. Chiar acum transformăm o locuinţă tip garsonieră într-o locuinţă cu trei niveluri. Este o căsuţă-tip, cu o curte cât o batistă şi apoi ai camera propriu zisă. Noi îi facem subsol şi transformăm podul în mansardă. Astfel, cu o investiţie de câteva zeci de mii de euro, îţi dai seama că ai o locuinţă de 100 şi ceva de metri pătraţi care arată frumos, cu suprafeţe vitrate generoase.", continuă Antonescu.

Un apartament dintr-un bloc comunist transformat într-o locuinţă de lux cu 20.000 euro

Pentru un apartament de două camere dintr-un bloc normal din Pantelimon, ideea de modernizare a costat în jur de o mie de euro. Implementarea ei a urcat însă până la 20.000 euro. Proprietarul a vrut practic să obţină o altă locuinţă, fără să se mute. Livingul a fost mărit folosind balconul şi pereţii modificaţi pentru a se transforma într-o cameră pentru audiţie. Camera copiilor a fost transformată total, de la parchet la cromatica pereţilor, iar peretele dinspre bucătărie a fost vitrat. Designerii au implementat sistemul de sonorizare, au găsit furnizori pentru mobilă şi s-au ocupat şi de negocierea cu ei. La extrema cealaltă, o vilă de 700 mp a fost modificată atât de mult, încât preţul final a fost de 1,7 milioane euro.

 

 
Noi, practic, am luat structura casei la roşu şi am făcut extensii laterale şi subterane, adică am construit în stânga, dreapta şi sub casă pentru zona de spa. Am făcut o serie de intervenţii foarte mari la circulaţii, faţade, compartimentări, relocări de spaţii. Nu mai semăna cu ce era înainte", continuă Dragoş Antonescu, director general CraftHouse Solutions.

Clienţii cer case, stadioane şi... coteţe pentru găini

„Am făcut şi un proiect de coteţ de capre şi găini în stil neo-românesc care să arate bine lângă o casă în stil brâncovenesc. Era la un pas să îl fabricăm, doar că proprietarul ne-a spus mai râzând, mai plângând, că este mai frumos decât casa lui şi a zis să facem unul mai normal. Proiectul şi implementarea tehnică a fost în jur de 700 euro, iar construcţia ar costa câteva mii de euro.", calculează Dragoş Antonescu.

Designul de grădină, ales doar de clasa medie şi de lux

Atunci când vine vorba despre amenajarea grădinilor, lucrurile se complică şi mai mult. Românii nu par să vadă designul peisagist mai departe de gazon şi grătar.

„În prima fază, trebuie să am o oarecare activitate de educare a lor, să le spun cu ce mă ocup exact şi că ceea ce fac eu este rezultatul unor studii şi a unei instruiri temeinice şi că nu se poate face după ureche absolut orice. Trebuie să ne uităm şi la arhitectura casei, să avem şi o funcţionalitate a grădinii în funcţie de ce îşi doresc ei. Totul este bazat pe principii riguroase, pentru că altfel acel spaţiu nici nu va funcţiona la potenţial maxim şi nici nu va arăta cum trebuie.", spune Ioan Şteţca, director Senzui Studio.

Pentru o grădină la cheie, care include printre altele amenajarea, eventuale construcţii în grădină şi sistemul de irigaţie, preţul mediu este de 200 euro/mp de teren. La acest cost se adaugă şi abonamentul de mentenanţă, care este de aproximativ 100 euro/lună pentru o grădină de 200 mp


Arhitecţii, acuzaţi că sunt responsabili de problemele din piaţă

Cei mai mulţi clienţi care intră în birourile de arhitectură şi design, sunt cei care au mai avut de-a face cu domeniul. Cei care au căutat odată să cumpere bun şi ieftin şi acum trag ponoasele.

„Oamenii acordă poate mai multă atenţie la cumpărarea unei perechi de pantofi sau a unei haine. Am avut clienţi care au petrecut mult mai mult timp când au ales culoarea la maşină sau tapiseria nouă decât casa.", arată Gabriela Antonescu, managing partener CraftHouse Solutions.

Mulţi arhitecţi fac compromisuri de la calitate doar pentru a prinde clientul

„Au fost unii dintre ei care au avut nevoie să supravieţuiască şi atunci au făcut proiecte pe 3 lei sau 2 lei. Cel mai grav însă, au făcut proiecte de 2 lei, dar au livrat marfă de 1 leu. Noi nu am avut o piaţă de proiectare care să evolueze, să se maturizeze firesc de-a lungul timpului. După Revoluţie, s-a dat verde la construcţii şi toţi s-au bulucit să ridice case - proiectare, construcţie - fără discernământ, iar rezultatele se văd.", arată Dragoş Antonescu.

Dar maturizarea pieţei nu este un proces care să se întâmple peste noapte şi nici cei mai optimişti specialişti din domeniu nu se aşteaptă ca atitudinea clienţilor să se schimbe peste noapte.

Citeşte şi Românii construiesc mult, dar renovează puţin

16 May 2011