Cu toţii ne-am gândit, mai devreme sau mai târziu, cum ar fi dacă am locui într-un alt oraş, într-o altă ţară, într-o altă civilizaţie. Desigur, la nivel de imaginaţie, aceste gânduri vizează cele mai exotice locuri din lume. Nimeni nu se gândeşte la aspectele practice, la preţ, la momentul complicat al achiziţiei. Și totuşi, cât costă un vis imobiliar? Spune-ne unde vrei să trăieşti ca să îţi spunem de câţi bani ai nevoie.

26315-dream-home-wish-list.jpgMonaco este de departe cel mai scump loc în care ai putea să îţi doreşti să trăieşti. Cu un preţ mediu de 58.300 dolari/mp, banii de Prima Casă ţi-ar ajunge să cumperi doar locul pe care stai. Și asta în condiţiile în care preţul a scăzut cu 8% în ultimul an, potrivit analizelor Knight Frank.

În Hong Kong, preţul mediu al apartamentelor scade până la 47.500 dolari/mp, o scădere importantă de preţ dacă vorbim strict comparativ cu Monaco, dar absolut irelevantă atunci când vine vorba de puterea de cumpărare a românului de rând. Cu aceeaşi sumă, în Bucureşti poţi cumpăra 60 mp. Totuşi, pentru Hong Kong se pare că preţul nu este încă suficient de mare. Statisticile arată că acesta a crescut cu 4,5% în ultimul an.

Parisul, accesibil prin comparaţie cu alte zone ale lumii

Parisul pare de-a dreptul accesibil, prin comparaţie cu cele două oraşe menţionate. Acolo, preţul mediu pentru un singur metru pătrat este de 27.200 dolari. Cu aceiaşi bani, în România poţi cumpăra un apartament cu două camere. Parisul urmează de asemenea un trend descendent al preţul, s-au simţit ieftiniri de 3% în ultimul an. Și totuşi, nu este loc de prea multe speranţe: Parisul este şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai scumpe oraşe ale lumii. În aceeaşi categorie de preţ intră Cannes, Singapore, Moscova şi Sardinia.

Ceva mai ieftin este New York, cu un preţ mediu de 23.300 dolari/mp în Manhatan şi Sydney, cu 22.400 dolari pentru un metru pătrat construit.

  • În Milano, preţul mediu coboară la 11.000 dolari/mp
  • În Madrid, se pot face achiziţii un un preţ mediu de 10.000 dolari/mp
  • Iar în Barbados, preţul mediu este de 9.700 dolari/mp

Surprinzător este preţul mediu din Miami. Pentru un loc exotic la care mulţi visează, suma de 6.300 dolari/mp sună de-a dreptul a chilipir. Achiziţia unei locuinţe deja nu mai pare să ţină de domeniul fantasticului, nici măcar cu banii pe care îi poţi obţine prin Prima Casă. Dacă 6.300 dolari/mp este preţul mediu, atunci preţul minim permite cu siguranţă achiziţia unui apartament cu o sumă disponibilă de 60.000 dolari.

În Bali, apartamentele se vând la preţurile din România anului 2008

Și mai uşor de cumpărat o proprietate este în Bali, un alt oraş exotic. Acolo, preţul mediu scade până la 2.300 dolari/mp, preţ care se găsea cu uşurinţă şi în Bucureşti, în perioada dinaintea crizei. Totuşi, mult mai bun pentru achiziţii în Bali ar fi fost anul trecut. De atunci, preţul a crescut cu un uimitor 15%, a patra cea mai mare scumpire din lume. Pentru investitori, acesta poate fi un semnal de grăbire a achiziţiei, în perspectiva în care scumpirile ar putea continua.

Pe ultimul loc în top 63 cele mai scumpe oraşe din lume este Nairobi. Acolo, un singur metru pătrat se cumpără cu un preţ mediu de 1.700 dolari. Acest preţ permite achiziţia unui apartament situat într-o zonă bună, cu o suprafaţă de 35 mp.

CITEȘTE ȘI Bucureştiul de criză: prăbuşit şi apoi reconstruit de câţiva oameni simpli. Milionarii încă nu au curaj să intervină

 

11 September 2012