Suma lunară plătită de proprietarii de locuinţe situate în ansambluri rezidenţiale noi variază în funcţie de facilităţi. Înainte de a cumpăra o locuinţă nouă, este bine să fiţi informaţi cu privire la costurile lunare ale mentenanţei. Şi asta pentru că aceste sume pot ajunge şi la 1.000 de euro.

sursa:adevarul.roÎn cazul apartamentelor vechi, sumele achitate lunar pentru întreţinere includ plata utilităţlori, cheltuieli pentru curăţenie şi spaţii comune, administrator şi contabil. În privinţa ansamblurilor rezindenţiale noi lucrurile stau puţin diferit.

Târgu-Mureş: Factura la întreţinere, o bucurie pentru sute de mureşeni.Gerul din ianuarie umflă factura la încălzire cu 50%

Orice element tehnic în plus, cum ar fi lifturi suplimentare, camere de supraveghere video, parcare subterană, înseamnă, în mod direct, costuri mai mari faţă de cele achitate de persoanele care locuiesc în blocuri mai vechi. Totuşi, marja de costuri este una destul de mare, aşa încât există proprietăţi pentru toate buzunarele, cu întreţineri lunare care pornesc de la 150 de lei şi ajung chiar şi la 1.000 de euro.

Diferenţa este dată de amplasament, suprafaţa proprietăţii, acces şi de facilităţile de petrecere a timpului liber şi recreere.Astfel, pe lângă cele enumerate mai sus, persoanele care locuiesc în blocuri noi plătesc lunar şi pentru facilităţile suplimentare, cum ar fi spaţiile verzi, locurile de joacă pentru copii, personal de pază, sală de fitness, Spa sau piscină, dacă este cazul.

Unii proprietari renunţă la locuinţă

Pentru a putea simula un calcul aproximativ în ceea ce priveşte efortul financiar lunar pe care urmează să-l suporte un proprietar al unei locuinţe noi, acesta este sfătuit să ceară dezvoltatorului sau vânzătorului informaţii complete despre costurile ulterioare achiziţiei, pentru a nu fi luat prin surprindere de valoarea acestora.

Nu puţine au fost şi sunt cazurile în care proprietarii, după câteva luni, au decis să-şi vândă apartamentele reclamând efortul financiar uriaş presupus de acestea.

„De cele mai multe ori, costurile lunare ale întreţinerii, în cazul apartamentelor noi, sunt mai mari decât cele presupuse de un apartament vechi şi, în funcţie de amplasament şi facilităţi, pot depăşi 1.000 de lei pe lună chiar şi pentru un apartament cu două camere", precizează Florin Dragomirescu, consultant imobiliar.


 


 

 

Sursa

15 februarie 2010