În funcţie de poziţionarea proprietăţii şi de soluţiile tehnice identificate de furnizori pentru fiecare caz în parte, costurile de branşament variază de la câteva mii la câteva zeci de mii de lei.

17814-12facilitati_rzv_9d83c60912.jpgO casă pe pământ nu presupune un efort financiar doar pe parcursul procesului de achiziţie a terenului şi construirii acesteia, ci şi ulterior, după finalizarea lucrărilor.

Concret, racordarea la reţelele edilitare de utilităţi vă va scoate din buzunar alţi bani şi vor presupune alte documente şi avize. Întreaga procedură se extinde pe mai multe luni.

În funcţie de amplasamentul construcţiei faţă de punctele de racordare la respectivele reţele, beneficiarii vor plăti, în cele mai fericite cazuri, câteva mii de lei, în timp ce persoanele ale căror proprietăţi se află la câteva zeci sau sute de metri de respectivele puncte vor fi nevoite să scoată din buzunare chiar şi câteva zeci de mii de lei.

Acte necesare pentru branşarea la reţeaua de apă

În cazul în care în zona unde se află proprietatea deţinută autorităţile locale împreună cu furnizorii de apă au procedat deja la demararea lucrărilor de extindere a reţelei de distribuţie, puteţi depune documentaţia necesară aprobării operaţiunii de branşament.

Dosarul va trebui să conţină certificatul de urbanism, actul de proprietate, precum şi planul de situaţie cu ridicare topografică şi viza Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie (OJCGC). Costurile de racordare la reţelele edilitare de apă şi canalizare sunt cuprinse, în majoritatea cazurilor, între 1.200 şi 2.500 de lei, atunci când punctul de racordare se află în imediata vecinătate a proprietăţii, spun reprezentanţii Apa Nova.

Cum vă racordaţi la reţeaua electrică

Pentru racordarea la reţeaua centrală de electricitate veţi avea de urmat câteva etape. Prima dintre ele este o fază preliminară de documentare şi informare asupra întregului proces şi asupra costurilor acestuia.

În cea de-a doua etapă va trebui să obţineţi un aviz de amplasament, necesar în cazul construcţiilor noi. Ulterior, se va depune la biroul furnizorului o cerere de racordare. În cazul unui aviz favorabil din partea acestuia, se va realiza instalaţia de racordare şi se încheie contractul de furnizare a serviciilor. Costurile de execuţie a lucrărilor de racordare diferă de la un caz la altul, potrivit reprezentanţilor Enel, în funcţie de amplasamentul construcţiei în raport cu sursa de electricitate.

Cu aproximaţie, costurile pornesc de la aproximativ 1.500 de lei, în cazul în care locuinţa este poziţionată foarte aproape de un stâlp existent, dar pot depăşi chiar şi 10.000 de lei, pe măsură ce distanţa dintre cele două puncte creşte. Taxa de branşament, în funcţie de furnizor şi localizarea proprietăţii, porneşte de la aproximativ 1.400 de lei.

Soluţii personalizate pentru accesul la reţeaua de gaz

În cazul în care se doreşte şi branşarea la reţeaua de gaz, va trebui să depuneţi la biroul furnizorului o cerere de acces la sistemul de distribuţie. Reprezentanţii acestuia vor elabora şi vă vor propune o soluţie tehnică optimă de racordare, precum şi o valoare estimativă a lucrării de branşament şi lista cu actele necesare. Taxa de branşament, în funcţie de furnizor, porneşte de la aproximativ 1.200 de lei.

1.200 de lei costă, cu aproximaţie, o taxă de branşament la una dintre reţelele de utilităţi edilitare: apă, gaze sau electricitate


Sursa

27 April 2011