Cat costa asigurarea casei
Libertatea - 11.10.2005
 

Persoanele care vor sa-si asigure locuintele au la dispozitie mai multe oferte ale societatilor de asigurari. in functie de dimensiunile casei, valoarea de piata, anul constructiei si riscurile asigurate, pretul unei polite de asigurare variaza de la 80 de euro pe an pana la cateva mii de euro. in ultima perioada, numarul politelor incheiate de societatile de asigurari e in crestere, tot mai multi bucuresteni isi asigura casele dupa ce au constatat ca apele le pot distruge agoniseala de-o viata. Firmele de asigurari ofera in prezent pachete complexe, care includ atat asigurarea casei propriu-zise, a bunurilor din ea, dar si o asigurare de raspundere civila fata de terti a proprietarului (de exemplu daca ii inundati pe vecini). Va prezentam ofertele de asigurari de bunuri ale catorva societati.

Pagubele de la furtuna, in polita de baza

Polita de bunuri a firmei Allianz Tiriac se numeste Standard si are ca baza riscurile de: incendiu; trasnet; explozie; caderea aparatelor de zbor. Pentru riscuri suplimentare se incheie o polita Standard Extinsa pentru: furtuna; grindina; vandalism; izbirea de catre autovehicule; avalanse de zapada; cadere accidentala de corpuri; inundatia provocata prin spargerea conductelor; inundatia provenind de la alte apartamente. Ca extindere la acoperirile Standard sau Standard Extinsa se pot asigura: riscuri catastrofice (cutremur; inundatii; prabusire sau alunecare de teren); inundatia provocata ca urmare a spargerii conductelor de apa si a refularii conductelor de canalizare pentru limite mai mari de 1.000 euro. "in cele mai multe cazuri, persoanele solicita polite de asigurare a locuintelor cat mai acoperitoare, respectiv Standard Extinsa, la care se adauga acoperirea pentru riscurile catastrofice.

De exemplu, in cazul unei case modeste de 100 mp, cu pereti din zidarie de piatra, caramida sau inlocuitori, care are un grad mediu de finisaje, evaluarile noastre propun o suma asigurata a acesteia de aproximativ 40.000 euro. in functie de anul constructiei, prima anuala de asigurare Standard Extinsa la care se adauga acoperirea pentru riscuri catastrofice, e cuprinsa intre 80-100 euro si se poate plati integral in momentul emiterii politiei, sau in transe semestriale/trimestriale", ne-a precizat Marius Onofrei, reprezentantul firmei.

Suma asigurata poate fi valoarea de piata

BCR Asigurari are in portofoliu o polita speciala pentru asigurarea locuintei - produsul "Asigurarea complexa a locuintei", asigurand acoperirea urmatoarelor riscuri: incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, lovirea de catre vehicule, distrugeri produse de animale, inghetarea apei in conducte; cutremur; inundatie/viitura, furtuna, tornade, grindina, prabusiri sau alunecari de teren, avalanse de zapada; vandalism (in limita a 1.000 euro); inundare de la apartamentele vecine sau ca urmare a spargerii accidentale a conductelor de apa.

Suma asigurata pentru cladiri este valoarea declarata de asigurat, reprezentand va-loarea de inlocuire (costul constructiei, rezultand din devize/facturi/contracte, alte documente) sau valoarea de piata. Pentru o casa situata in Bucuresti de circa 100 mp, cu finisaje superioare, luand in calcul o valoare de 1.000 euro/mp, ar rezulta o suma asigurata de 100.000 euro. Prima de asigurare anuala ar fi in jur de 180 euro. Pentru o casa din caramida, cu acoperis din materiale combustibile numai in alcatuirea podului, cu aceasi valoare de 100.000 euro, prima de asigurare ar fi de circa 200 euro. Atunci cand se stabileste prima de asigurare la locuinte mai vechi, rezultatul inspectiei de risc este foarte important, influentand cuantumul primei prima de asigurare putand varia intre 200 si 300 euro.

Se pot asigura si bunurile din casa

Generali Asigurari SA are Polita de Daune Materiale - Eurocasa, care se poate incheia la alegere in una dintre variantele: Standard - Flexa (pentru incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor si a vehiculelor rutiere etc.) sau Risc Locativ + Daune cauzate tertilor + raspundere civila decurgand din proprietatea cladirii; Medie - Standard + Calamitati naturale (cutremur, inundatii si aluviuni, fenomene atmosferice, prabusirea, alunecarea terenului, greutatea stratului de zapada); Completa - Medie + Riscuri aditionale (daune produse de avarii la instalatiile de apa, furt sau talharie) + Raspunderea civila a familiei. De exemplu: pentru o casa/vila, locuinta permanenta, construita dupa anul 1940, care are o valoare asigurata de 100.000 euro, proprietarul trebuie sa plateasca o prima anuala in jur de 70 de euro pentru varianta de polita Standard, in jur de 120 euro pentru varianta de polita Medie si in jur de 200 de euro pentru varianta politei Completa.


Catalina Lohan - Libertatea

11 October 2005