Tot mai mulţi români preferă să stea cu chirie decât să contracteze un împrumut pentru a-şi cumpăra o casă, pentru care ar avea de plătit rate încă 30 de ani de acum înainte.

20770-14_chirie_shutterstock_0f095a78a4.jpgToţi chiriaşii visează că vor ajunge, la un moment dat, proprietari. Criza economică, nesiguranţa locului de muncă şi a veniturilor i-a determinat pe mulţi să se gândească de două ori înainte de a alerga la bancă pentru a depune actele pentru un credit ipotecar.

Cei care au evitat să contracteze un credit au fost avantajaţi de criză, deoarece nivelul chiriilor exprimat în euro a scăzut cu circa 30-45% faţă de perioada de boom imobiliar, potrivit datelor remise "Evenimentului zilei" de agenţiile imobiliare şi companiile de consultanţă.

În lei, însă, scăderea a fost mult mai mică şi din cauza deprecierii monedei naţionale faţă de cea europeană. În 2008, o garsonieră dintr-un cartier mediu al Capitalei, precum Militari, Drumul Taberei, Crangaşi sau Titan se închiria cu un preţ mediu cuprins între 300 şi 350 de euro (1.104 - 1.288 de lei, la cursul mediu leu/ euro din 2008). Acum, aceeaşi garsonieră se închiriază cu 200 - 250 de euro (844 - 1.055 de lei, la cursul actual de 4,22 lei pentru un euro). Prin urmare, în această perioadă, nivelul chiriei s-a redus cu peste 30% în euro şi cu doar 19% în lei.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), din decembrie 2008 şi până în luna martie a acestui an, câştigul salarial mediu net în Capitală a crescut cu circa 138 de lei, de la 2.078 lei la 2.217 lei, respectiv cu 6,6%.

Cât sunt chiriile în Bucureşti

Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, cele mai mici chirii din Bucureşti se înregistrează în zonele mărginaşe şi în anumite zone din sectoarele 4 şi 5 - periferiile Berceniului, zonei Olteniţa, Giurgiului, Ferentari şi Rahova. În cartierele medii, precum Militari, Drumul Taberei, Crângaşi, Titan etc., o garsonieră poate fi închiriată cu circa 200 - 250 euro, un apartament cu două camere cu circa 250 - 350 euro, în timp ce chiria unei locuinţe cu trei încăperi poate varia între 325 şi 425 euro.

Potrivit unui studiu realizat de firma de evaluare Darian în primăvara acestui an, în timp ce 2010 a adus scăderi ale chiriilor de circa 12% în cazul apartamentelor vechi, în cazul locuinţelor noi s-a putut observa o scădere a nivelului chiriilor de doar 1,4%. Cât anume v-ar costa chiria unui apartament într-un ansamblu rezidenţial depinde de zonă, suprafaţă şi proiect.

Astfel, potrivit datelor Coldwell Banker Affiliates of Romania, un studio dublu în ansamblul Rose Garden din zona Colentina-Obor se închiriază cu circa 350 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere presupune o chirie de 450 euro pe lună. Ceva mai ieftină este chiria în ansamblul Linda Residence din Pantelimon.

Greenfield este un alt ansamblu rezidenţial care a scos apartamente la închiriat. Potrivit lui Adrian Niculescu, proprietarul biroului RE/MAX Premium din Bucureşti, chiriile variază între 300 şi 512 euro, în funcţie de numărul de camere pe care îl are locuinţa.

"Scăderea procentuală a nivelului chiriilor a fost de 25-30% în euro şi de circa 20% în lei."
REPREZENTANŢI Coldwell Banker Affiliates of Romania

EVOLUŢIE

Promovabilitatea scăzută de la Bac anulează creşterile de toamnă

Apropierea începerii anului universitar însemna, în anii precedenţi, majorări bruşte ale preţului chiriilor cu cel puţin 10%, potrivit lui Cătălin Novac, expert la compania de evaluare Darian.

Şi reprezentanţii Coldwell Banker Affiliates of Romania au precizat că toamna aducea, de regulă, o intensificare a activităţii de închiriere pe segmentul rezidenţial şi o uşoară creştere a chiriilor.

În acest an, însă, proprietarii s-ar putea să nu mai majoreze chiriile şi să fie chiar dispuşi la negocieri şi reduceri. Să nu uităm că rata promovabilităţii la examenul de Bacalaureat a fost redusă în acest an, ceeea ce însemnă că şi numărul studenţilor care vor lua cu asalt oraşele-centre universitare va fi mai mic comparativ cu anii trecuţi.

Câte contracte de închiriere sunt declarate

Cazurile chiriaşilor fără contracte legale sunt destul de frecvente în România. Potrivit datelor Coldwell Banker Affiliates of Romania, pe segmentul mediu al locuinţelor, respectiv în cazul chiriilor care se învârt în jurul valorii de 350-400 de euro, procentul contractelor de închiriere care sunt şi înregistrate la administraţiile financiare este de sub 25%.

Cu cât valoarea chiriei lunare creşte, cu atât se majorează şi procentul contractelor înregistrate la autorităţile fiscale. Lucru firesc, deoarece acolo unde chiria este mai mare şi posibilele pagube pe care l-ar putea face chiriaşul sunt mai mari, finisajele şi mobilele fiind de o calitate superioară.

25% din contractele de închiriere cu o valoare lunară de până în 400 de euro sunt declarate la Administraţia Financiară

 

Sursa

5 September 2011