Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a vândut, vineri, două spaţii comerciale din centrul Capitalei, aflate pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, şi va organiza o procedură de balotaj pentru cedarea prin licitaţie a altor trei astfel de spaţii din aceeaşi zonă.

25231-cat-a-luat-ra-apps-pe-doua-spatii-comerciale-di.jpgPrimul spaţiu comercial vândut are o suprafaţă de 118 metri pătraţi şi a fost cedat la preţul de 962.300 euro. Preţul de pornire era de 337.000 euro, la licitaţie înscriindu-se trei ofertanţi.

Un al doilea spaţiu comercial, în suprafaţă de 79 metri pătraţi, a fost vândut cu 723.200 euro. În acest caz, preţul de pornire era de 226.000 euro, iar la licitaţie au fost opt ofertanţi.

Preţurile nu includ TVA.

RA-APPS a organizat licitaţii deschise cu strigare şi pentru alte trei spaţii comerciale, în suprafaţă cuprinsă între 66 şi 95 metri pătraţi şi la preţuri de pornire de 190.000 euro-274.000 euro, la care s-au înscris cinci, şase şi, respectiv, opt ofertanţi. Aceste active nu au fost adjudecate, urmând ca regia să organizeze procedura balotajului.

Conform legii, în cazul balotajului este repetată licitaţia pentru desemnarea unui câştigător.

În bugetul pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei din vânzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând astfel să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

Consultanţi imobiliari au declarat recent că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante care să atragă investitori.

 

Sursa

9 June 2012