Dinastia Hohenzollern a apus de mai bine de aproape 170 de ani, dar moștenirea lăsată de membrii ei continuă să fascineze o lume întreagă. Iar unul dintre locurile reprezentative pentru această epocă fabuloasă este castelul Hohenzollern din Germania. Acolo, mai mult decât oriunde în lume, fiecare încăpere vorbește despre tumultoasa istorie a familiei, despre glorie, despre prăbușire, despre dragoste și război.

41808-castel_germania.jpgSituat la 50 de kilometri de Stuttgart, sus, pe vârful unui munte, în centrul Baden-Württemberg, castelul Hohenzollern taie respirația prin maiestuozitatea lui. Întregul loc respiră regalitate și acum, la aproape 170 de ani de la prăbușirea dinastiei care poartă chiar numele castelului. Astăzi, castelul continuă să fie deținut de moștenitorii dinastiei, iar trecutul acesteia este pictat în detaliu pe pereții interiori. Mai mult, una dintre vechile tradiții ale familiei se păsterază și astăzi: de câte ori moștenitorii se află la castel, steagul este ridicat în berne pentru a le semnala prezența. 

Istoria acestelului este atât de îndepărtată încât detaliile s-au pierdut în negura istoriei. Acesta a fost construit prima dată în secolul XI, dar a fost ulterior distrus, în timpul unui război, la începtul secolului al XV-lea. Nu se cunosc prea multe informații despre cum arăta atunci castelul. Singurele documente care atestă prezența acestuia datează din Epoca Mijlocie, care îl descrie drept „Bijuteria de pe coroana tuturor castelelor din Swabia” și „cea mai fortificată casă din Germania”.

Castelul a fost reconstruit în 1454, fiind mai mare decât cel inițial. Dar și secolele următoare au fost turbulente pentru castel, care șia- schimbat proprietarii de atât de multe ori, doar pentru a ajunge abandonat și transformat într-o ruină. Apoi, la începutul secolului XIX, regele Prusiei, Frederick William IV, care era prinț la momentul respectiv, a vizitat castelul Hohenzollern. A plecat de acolo profund afectat de faptul că un loc care a jucat un rol atât de important în istoria Prusiei se află într-o stare atât de  rea, încât a făcut o misiune din faptul de a remedia această situație. Câțiva ani mai târziu el scria: 

„Amintirile anului 1819 îmi sunt atât de dragi, ca un vis frumos, în mod special apusul pe care l-am privit de pe bastioanele catelului... acum acest vis de adolescent s-a transformat în dorința de a face castelul Hohenzollern locuibil din nou”

În anul 1950, regele era determinat să își ducă planurile la bun sfârșit și a început construcția celui de-al treilea și ultimul castel al dinastiei. Restaurările majore au fost făcute de faimosul arhitect prusac, Friedrich Stuller. Acesta s-a inspirat din clădirile construite în stil gotic din Franța și Anglia. Construcția s-a întins pe mai mulți ani și a fost finalizată abia în anul 1867. Stuller a creat unul dintre cele mai frumoase castele din Germania, devenind una dintre destinațiile preferate ale familiei regale. Aceștia însă nu și-au mutat niciodată reședința acolo, cel mai probabil datorită faptului că acest castel a fost mai degrabă un monument închinat dinastiei. Interiorul a fost gândit ca un manual de istorie, și a fost îmbogățit de-a lungul timpului cu piese prețioase care au aparținut memrilor familiei, precum rochia emblemă a Reginei Louise, dar și obiectul care atrage cea mai multă atenția?: coroana regală prusacă. Printre obiectele expuse se găsește și o scrisoare adresată regelui Prusiei, Friedrich cel mare, din partea președintelui SUA, George Washington. Acesta își exprima recunoștința pentru sprijinul regelui în timpul Revoluției Americane. Interiorul castelului este decorat cu candelabre elegante, tavane superbe aurite, mobilă impozantă și opere impresionante de artă. Captivantul castel este una dintre cele mai populare destinații din Germania, și este vizitat anual de 350.000 de persoane. 

25 November 2017