Este un lucru cunoscut faptul că românii preferă să folosească banii cash, în locul tranzacțiilor cu cardul. Cu toate acestea, ei par să prindă încredere și în plățile electronice. Datele statistice arată că, deși folosesc cardul cu precădere pentru a achita sume mici, numărul total al tranzacțiilor crește considerabil.

38215-plata_card_foto.jpgAtunci când pleacă în vacanță, românii sunt obișnuiți să achite cu cardul în trei puncte principale: la hotel, la aeroport și în benzinării. De anul acesta însă, gama comercianților la care fac cumpărături electronice românii plecați în străinătate, s-a extins și la puncte precum florării, magazine de suveniruri, poștă sau laboratoare foto. În general, este vorba despre sume mici.

În vara anului 2015, mai mult de jumătate dintre tranzacțiile la POS realizate cu carduri emise în România a avut o valoare mai mică de 20 de euro. În total, s-a înregistrat o creștere cu aproape 30% a plăților înregistrate în străinătate, iar valoarea tranzacțiilor a ctrescut cu aproape 20%”, arată un raport Visa Europe.

România are o creștere semnificativă, dar tot cumulează doar jumătate din creșterea marcată în Germania

O creștere importantă, dar totuși mult mai mică decât cea înregistrată în Germania, țară care deține și recordul pentru cel mai important avans în plata cu cardurile, respectiv 45%. Astfel, în perioada iunie-august 2015, peste o treime dintre plățile făcute de români în străinătate a avut o valoare mai mică de 10 euro, dar valoarea medie a fost de aproape 50 de euro.

„În ultimii ani s-a marcat o creștere constantă și rapidă a numărului de tranzacții cu valori relativ mici, precum și o diversificare a categoriilor de comercianți unde se fac plăți cu cardurile Visa”, arată Cătălin Crețu, director regional pentru România, Croatia si Slovenia, Visa Europe.

În general, cei mai mulți români care plătesc cu cardul în străinătate se află în țări recunoscute ca destinații turistice populare sau țări adoptive pentru românii care pleacă la muncă. Pe această listă intră Spania, Austria, Italia, Bulgaria, Marea Britanie, Suedia, Belgia, Franța, Ungaria sau Germania.

CITEȘTE ȘI:

21 September 2015