Sunt zone în Capitală unde, dacă îţi doreşti cu ardoare să îţi construieşti o casă, eşti nevoit să cumperi o locuinţă veche pentru a demola şi a ridica alta în loc. Este vorba de centru în general, unde terenurile libere sunt destul de puţine.

Astfel, dacă vreţi să vă construiţi o casă în zona Unirii, lângă Patriarhie, singura soluţie este să cumpăraţi o casă veche şi să o demolaţi, spun specialiştii imobiliari.
Un alt exemplu poate fi zona din jurul fostului restaurant Izvorul Rece (n.r. zona Piaţa ­Rosetti). Sunt atractive zonele rezidenţiale cu locuinţe vechi construite în perioada interbelică sau chiar înainte de primul război mondial care, în general, sunt foarte bine plasate", sus­ţine analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Specialiştii imobiliari împart casele vechi din Capitală în două categorii: situate între case şi amplasate între blocuri. La prima vedere, mai atractive par proprietăţile situate între case, căci nimeni nu vrea să îşi construiască o locuinţă şi să fie înconjurat de imobile de până la zece etaje.

Pe vremea lui Ceauşescu s-a demolat o mare parte a Bucureştiului şi s-au făcut blocuri. Casele dintre imobile au un ­coeficient de ocupare a terenului mic, cum este spre exemplu în Cotroceni. Între blocuri au ­rămas câteva vile, iar dacă vrei să ai mai mult spaţiu, mai mult teren, trebuie să găseşti o casă între blocuri. Case vechi între blocuri găsim pe Nerva Traian, în zona Vitan, Aurel Vlaicu", ­afirmă Mihalis Stratakis, director SBS Group.

Cine vrea, cumpără acum case vechi

Multe firme preferă să pără­sească clădirile de birouri şi aleg să-şi construiască propriul lor sediu. Dar cum zona în care ai sediul reprezintă o carte de vizită, companiile care ţin la imaginea lor se orientează spre centru. În anumite zone, însă, se lovesc de lipsa terenurilor libere sau de proprietarii care cer prea mult pentru un anume teren. Aşa că, dacă găsesc o casă veche la un preţ avantajos, preferă să o cumpere pentru a o demola şi ridica apoi clădirea dorită. „Casele între case sunt căutate de firme care se relochează. Multe firme preferă să se mute într-o casă", declară Mihalis Stratakis, director SBS Group.

Oferte multe pe piaţa imobiliară

Unii specialişti imobiliari îi sfătuiesc pe cei care vor să-şi construiască o casă pe locul unei foste locuinţe vechi să se gândească bine înainte de a face acest pas. În această perioadă poţi găsi uşor alte oferte atractive, în zone bune care să nu necesite demolarea construcţiei, fie că este vorba de imobile noi, fie clădiri vechi care au fost renovate şi sunt într-o stare foarte bună. „Pe vremuri de criză sunt atâtea proprietăţi încât nu mai este nevoie să cumperi o casă să o demolezi. Artificiile astea se făceau când nu prea erau terenuri sau lumea nu ştia ce are în proprietate", este de părere Mihalis Stratakis, director SBS Group. „Zonele cu oferte rare sunt în continuare atractive şi există întreprinzători dispuşi să investească în astfel de zone, însă la un nivel mult mai mic faţă de începutul anului 2008", adaugă Radu Zilişteanu, analist imobiliar.




Sursa

28 April 2010