Românii care vor să îşi construiască o casă nu mai au niciun motiv să ceară ajutorul de stat de 30% din valoarea construcţiei. Demersul era oricum anevoios, dar acum a dispărut cu totul din lege. Materialele de construcţii s-au ieftinit considerabil, casele sunt deci mai ieftine, iar românii se pot descurca şi singuri, fără ajutorul statului, sunt de părere oficialii MDRT.

24284-dscf4788.jpgAjutorul de 30% din valoare locuinţei a fost unul util, chiar dacă demersul pentru a-l obţine era unul dintre cele mai complicate. În ultimii cinci ani, au fost finalizate aproape 600 de locuinţe cu ajutorul acestei subvenţii acordate de Guvern. În total, Guvernul a plătit 5,3 milioane euro românilor care au avut răbdarea de a aplica pentru această deducere. Totuşi, după primii doi ani de derulare, a devenit practic imposibil să obţii aceşti bani, astfel că în ultimii trei ani programul a existat doar pe hârtie. Era deja perioada de criză, iar oficialii Statului invocau tot felul de pretexte pentru respingerea dosarelor. Din februarie 2010, statul nu a mai platit nimic celor care şi-au făcut credit ipotecar.

Criza economică a condus la scăderea preţurilor materialelor de construcţii şi, implicit, a locuinţelor nou construite. În această situaţie, raportul între costul de construcţie şi veniturile potenţialilor beneficiari nu mai impune intervenţia directă a statului, mai ales în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente”, susţin reprezentanţii MDRT.

Un argument în plus, pentru oficialii Statului, a fost faptul că există deja mai multe programe sociale menite să ajute proprietarii în dificultate. Este vorba despre Prima Casă şi Programul privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ. Acesta din urmă este un program desfăşurat de două bănci din România, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. Prin acest program, anual se alocă fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, pentru plata primei de stat către instituţiile bancare ce încheie contracte de economisire – creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ cu persoanele fizice. Valoarea primei de stat se stabileste la 25% din suma economisită de beneficiar în anul precedent şi nu poate depăşi 250 de euro.

Programul naţional pentru sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală consta în acordarea unei subvenţii de 30% din valoarea locuinţei construite, în limita echivalentului în lei a sumei de 15.000 euro.

CITEȘTE ȘI Chiriaşii ANL s-au asociat şi fac presiuni pentru a putea achiziţiona locuinţele în rate. Susţin că MDRT ar putea obţine astfel 45 milioane anual.

 

11 April 2012