Pentru că sub 10% dintre anunţuri atrag clienţi, bancherii spun că nu au de ales şi vor trece la scăderi sensibile de preţ, pentru a nu sta luni de zile cu banii blocaţi în apartamente sau vile nevândute

Există un motiv suplimentar, dincolo de scăderea puterii de cumpărare pentru care vor avea loc scăderi sensibile de preţuri: nu poţi cumpăra aceste bunuri decât cu bani gheaţă, ceea ce înseamnă că pentru a le putea vinde bancherii ar trebui să ceară oricum mai puţin decât preţul de vânzare din piaţă.

"Nu poţi cumpăra în rate bunurile licitate de bănci în urma executărilor silite. Nu poţi să le iei cu credit", au subliniat sursele bancare, care au ţinut să precizeze că nu există un mecanism exact de reducere a preţurilor în funcţie de numărul licitaţiilor fără succes.

În fiecare lună apar zeci de noi oferte

Siturile oficiale ale băncilor sunt pline de anunţuri de licitaţii. Raiffeisen Bank, de exemplu, a programat pentru luna mai circa 30 de licitaţii, fiind deja programate pentru luna iunie cinci noi licitaţii. BCR, cea mai mare bancă din România, are şi ea pe site oferta de bunuri scoase la licitaţie, în total fiind vorba despre câteva sute terenuri, apartamente sau vile.

Printre ofertele mai scumpe se numără o pensiune-centru de călărie în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru care banca cere 125.000 de euro şi o vilă cu opt camere în Braşov, al cărui preţ de pornire este de peste 410.000 de euro.

În ceea ce priveşte strategia de prezentare a licitaţiilor pe situl propriu, fiecare bancă are propria politică. Dacă la ING, de exemplu, butonul de Licitaţii este în partea de jos a paginii, la Leumi este în partea din stânga sus, anunţurile fiind astfel situate deasupra ofertelor de credite sau de depozite. Pentru a avea oferte şi mai atrăgătoare, oficialii Leumi au decis ca la anumite anunţuri, unde este posibil, să prezinte doritorilor şi poze, câte şase sau mai multe, cu proprietatea scoasă la licitaţie.

 

 

 

Sursa

26 April 2010