ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Casele primenite isi dubleaza pretul
    

Revista CAPITAL - 13.05.2004

       Reamenajarea sau macar cosmetizarea locuintei inainte de vanzare va da dreptul sa pretindeti un pret mai mare

       Merita sau nu sa investiti intr-o casa inainte de a o vinde? Raspunsul este: depinde cat vreti sa obtineti pe ea! Piata romaneasca suporta orice. Se vand si apartamentele de bloc debransate, se vand case de paianta, la pret de caramida, si vile de mucava, la preturi de lux. In Romania, vanzatorul dicteaza, pentru ca oferta este cu siguranta mult mai mica decat cererea. De aceea, in acesti ani imobiliari tulburi, in care preturile la case sar de la o zi la alta, bafta vanzatorului este necunoasterea cumparatorului.

  Asa ca un vanzator care nu face nimic pentru a-si imbunatati locuinta poate la fel de bine sa o vanda la un pret aproape dublu in comparatie cu vecinul, daca are norocul de a da peste un cumparator cu multi bani si care nu stie nimic despre preturi. Regula de aur a acestor zile este: "cereti cat mai mult, pentru ca poate se gaseste cineva sa dea". Important este ca in acest caz sa aveti timp sa asteptati naivul potrivit. Dincolo de acestea, exista insa posibilitati care nu depind de hazard, care dau rezultate intotdeauna, chiar daca necesita efort (uneori chiar financiar).

       In strainatate, expertii imobiliari le spun trucuri, in Romania puritana ar putea sa insemne sarlatanie, dar in economia de piata ar trebui sa fie doar o eficientizare a profitului. Prima regula: o buna afacere din vanzarea casei o fac in principal cei care studiaza cererea de pe piata. Mihnea serbanescu, director al agentiei imobiliare Echinoxx, marturisea ca succesul caselor si apartamentelor construite angro de un cunoscut developer, Wilbrook, se datoreaza in primul rand faptului ca studiaza foarte atent cererea de locuinte de lux, inainte de a incepe sa construiasca, iar mai apoi realizeaza rapid, in maximum un an, un an si jumatate acele case.

       Vilele astfel construite se inchiriaza la cele mai mari tarife, dar au fost construite dupa dimensiunea pietei: se cautau vile cu trei dormitoare-, s-au construit vile cu trei dormitoare, a fost un an in care s-au cerut case si mai mari, s-au facut case si mai mari etc. Cand insa au fost pregatite vilele pentru piata, nu erau cu peretii albi, pervazurile goale samd, ci aveau flori deja la ferestre, iar in living perdele mari, in ton cu parchetul, ofereau un aer de intimitate si bun gust. Fie ca spargeti un perete interior, pentru a crea spatiu cu un living modern, sau doar vopsiti o usa de la intrare, trebuie sa va apropiati de gusturile potentialilor clienti.

       Livingul unei case poate fi extins si cu o terasa acoperita, care nu costa foarte mult, sau se poate masca o curte meschina prin crearea unui rond de flori pitice sau cu gazon, placute ochiului. La apartamente conteaza foarte mult culorile in care sunt vopsite camerele, si in unele cazuri chiar prezentarea apartamentului nemobiliat, doar cu flori si perdele care se mascheze eventuala "lipsa" a unei panorame placute asupra vecinatatilor da mult mai bine decat un mobilier inghesuit, vechi, sufocant. Gresia, chiar daca ieftina, este de efect si e mai bine sa fie in culori neutre decat in culori prea vii, care pot sa placa sau nu potentialului cumparator.

       Categoric, nu alb sau gri, dar nici rosu cireasa. A doua regula de aur este sa ajungeti cu oferta dumneavoastra cat mai aproape de mediul de cumparatori pe care-l vizati - in revistele, ziarele sau la firmele imobiliare pe care le frecventeaza. "Un proprietar, pentru a obtine un pret bun, trebuie sa constientizeze ca promovarea casei este un aspect foarte important si ca agentiile imobiliare ofera acest lucru - site, ziare, contacte directe, reviste proprii", declara Mihaela Oroian, director de departament rezidential al Neocasa.

       Iar dupa ce cumparatorii va trec pragul, fiti cat mai amabil si chiar daca la prima vedere par nemultumiti, aflati ce si-ar fi dorit si oferiti-le variante. Nu va lasati doar pe mana agentului imobiliar, ci vindeti-va cat mai bine marfa: este cea mai ieftina, cea mai frumoasa si cu cel putin trei vizitatori pe zi de cand ati dat anuntul! si pentru ca marfa sa fie usor de vandut si aceste laude credibile, retusati micile defecte, vopsiti pata dupa tavan (daca v-a inundat de curand vecinul) sau cautati in buzunar si investiti ceva mai mult, daca doriti un profit cat mai mare.

        Ce puteti face pentru a obtine un pret mai bun pe casa scoasa la vanzare

       Fara bani, dar cu spirit gospodaresc: Aveti casa dumneavoastra si vreti sa o vindeti. In primul rand, trebuie sa fie ordine si curatenie! Un parchet care straluceste, geamurile care sclipesc si cat mai putine obiecte in calea vizitatorilor vor crea o buna impresie si un mediu prietenos, relaxat, unde orice discutie despre casa si preturi va fi agreabila. Efecte: Pretul creste astfel cu cel putin 10%. Timp alocat: cateva ore.

       Cu bani putini si spirit gospodaresc (buget de maximum zece milioane pentru o casa) Aveti casa dumneavoastra si vreti sa o vindeti. Zugraviti camerele (cel putin sufrageria si holul de la intrare) in culori deschise, calde, luminoase, care sa creeze impresia de spatiu si caldura. La fel procedati cu tamplaria usilor si a ferestrelor. Amplasati strategic ghivece si vaze cu flori, pentru a improspata aerul si a infrumuseta camerele. Efecte: Pretul creste astfel cu cel putin 20%. Timp alocat: 1 saptamana.

       Cu investitii mici si profit mare (buget de maximum 30 milioane lei) Ati cumparat un apartament murdar, foarte ieftin, la ultimul etaj si fara imbunatatiri. Transformati sufrageria in living

13 May 2004